23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Grke zadivila kulturna baština Srpske

Šef Predstavništva Republike Srpske u Solunu Јelena Јovanović izjavila je da kultura ne smije da utihne ni kada je najteže, te da je izložba sa Uneskove liste nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske u Solunu pun pogodak.

Ona je naglasila da je virus korona, nažalost, limitirao kulturne događaje koje je Predstavništvo Republike Srpske planiralo u susret obilježavanja 102 godine od proboja Solunskog fronta, pa je potražen alternativan način s ciljem promocije nematerijalne baštine Republike Srpske.

– Tako su i ove starine, baština srpskog naroda sačuvane. Generacije koje su ih vijekovima njegovale očigledno su bile svjesne vrijednosti i ljepote uspomena iz naših škrinja prošlosti – rekla je Јovanovićeva za Večernje novosti.

U izložbenom paviljonu, koji je smješten u najljepšem dijelu Soluna, na obali ispred Aristotelovog trga izloženo je više od stotinu eksponata za koju vlada veliko interesovanje Grka.

Na izložbi su, između ostalog, predstavljeni Zmijanjski vez, branje ljekovite trave ive, predstava kosidbe u Mrkonjić Gradu i na Ozrenu, krsna slava, konjičko drvorezbarstvo, petrovdanske lile, umjeće sviranja na drevnim instrumentima i pjevanje uz gusle, Nevesinjska olimpijada i narodne igre /gange/.

Postavka nematerijalne kulturne baštine Republike Srpske prenijeta je iz Muzeja Republike Srpske u Banjaluci u Solun i biće u postavci do 7. septembra.

U susret obilježavanju godišnjice neponovljive junačke epopeje srpskog naroda sa obje strane Drine, proboja Solunskog fronta – 15. septembra, Predstavništvo Republike Srpske u Solunu privodi kraju film o čuvaru Zejtinlika Đorđu Mihailoviću.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se