Ex-YunaslovnaVIJESTI

Grenel: Tramp misli da je kosovski proces 20 godina pogrešno vođen

VAŠINGTON – Posrednik u pregovorima Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je za Srpski radio u Čikagu da su nedavni pregovori dvije strane u Vašingtonu bili žestoki i da su obe strane željele više.

Govoreći o pozivu Trampa da posjeti Srbiju, Grenel je rekao da bi se američki predsjednik radovao da dođe, ali da datum posjete još nije utvrđen.

U osvrtu na pregovore Beograda i Prištine, Grenel je rekao da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić „snažno borio za srpski narod“, što je očekivano, i da su pregovori bili „žestoki, a obje strane željele više“.

Na podsjećanje da je Vučić pozvao predsjednika Trampa da posjeti Srbiju, Grenel je je rekao da je Tramp prije svega ohrabrio strane i region da zaista pokažu da se ekonomija razvija.

„Predsjednik bi se radovao da dođe, mada ne postoji neki utvrđeni datum“, rekao je Grenel u intervjuu za dr Olgu Ravasi, predsjednicu i osnivača grupe „Srpski Amerikanci za Trampa 2020“.

On je dodao da je za početak najvažnije da se svi koncentrišu na sprovođenje dogovorenog.

Ekonomska normalizacija za bolji život

Grenel je naglasio da da je cilj dogovorene ekonomske normalizacije stvaranje novih radnih mjesta.

„Najbolje je koncentrisati se na otvaranje novih radnih mjesta i ekonomske projekte“, rekao je Grenel.

On je podsjetio da dogovor o ekonomskoj normalizaciji predviđa infrastrukturne projekte izgradnje puteva i pruga, istakavši da koncentrisanje na ekonomske projekte mladima u regionu može ponuditi bolji život.

Govoreći o otvaranju predstavništva američke razvojne agencije DFC u Beogradu, Grenel je rekao da „Srbija ima odličnu ekonomiju i da postoji niz projekata na kojima bi moglo da se radi“.

„Potrebni su nam timovi na terenu da bismo odgovorili na niz projekata na kojima radimo“, precizirao je američki posrednik i ponovio da je stav SAD da se treba usredsrediti na ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta.

„Tramp gleda na taj 20-godišnji konflikt kao na nešto što je pogrešno vođeno. Mi smo se pitali šta možemo da radimo drugačije, svi su se do sad fokusirali na politiku, a mi smo fokusirani na ekonomiju. Želimo da kapitalizam dođe u region na velika vrata, da stvaranjem novih radnih mjesta uradimo ono što nisu uspjeli oni koji su se do sad fokusirali na politički aspekt konflikta između Srbije i samoproglašenog Kosova“, kaže Grenel.

On je naglasio da probleme treba da rješavaju oni koji žive na nekoj teritoriji.

„Naš pristup spoljnoj politici je drugačiji, mi ne želimo da se miješamo u rješavanje problema, probleme treba da rješavaju oni koji žive na nekoj teritoriji, ljudi koji su tamo, na terenu. Naša uloga je da ponudimo, da obezbijedimo novac za realizaciju projekata za koje vjerujemo da mogu biti uspješni, da ispratimo tokove tog novca i uvjerimo se da se on namjenski troši“, rekao je Grenel.

Željeli smo da Kosovo podrži Izrael

Grenel je istakao da su tokom pregovora insistirali na tome da se na godinu dana prekinu pokušaji samoproglašenog Kosova da uđu u međunarodne organizacije, kako bi moglo da se razgovara o ključnim temama.

„S druge strane, što se tiče odnosa Kosova i Izraela, Trampova administracija smatra da SAD moraju da na svaki način pokusaju da pomognu Izraelu, koji se nalazi u veoma neprijateljskom okruženju. Zato nam je važno da ojačamo grupu zemalja koja želi da podrži Izrael, i u tu grupu smo zaista snažno želeli da uključimo i Kosovo“, rekao je Grenel.

Izvor
Sputnik
Tagovi
Back to top button
Close
Close