Ex-YuVIJESTI

Grenel: Neću prihvatiti „ne“ kao odgovor

Specijalni izaslanik Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine rekao je da se agenda pregovora koncentriše prvenstveno na ekonomska pitanja, kreiranje poslova u regionu, ostvarivanje konkretnih sporazuma koji će omogućiti širenje zapadnih kompanija u, kako je rekao, „dvije države“.

Grenel je govoreći o „iznenađenjima“ koja su se našla na pregovaračkom stolu rekao da misli da „nema pregovora koji nemaju neka iznenađenja, koja su uvijek dobra“, prenosi „Blic“.

Kako je kazao,“predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna strana nije bila toliko iznenađena“.

„Ona vrše pritisak na obje strane da učine više, da stvore više. Dakle, da, predstavili smo neka iznenađenja, ali mislim da nijedna od strana nije bila toliko iznenađena, nekada se pretvaraju pred medijima da je to veće iznenađenje nego što jeste. Obje strane su obaviještene i mislim da jesmo ostvarili napredak i nadam se rješenju“, rekao je Grenel za „Njuzmaks“.

Kako je kazao, „ono što mi pokušavamo da uradimo, što predsjednik Tramp pokušava da uradi, jeste da se fokusiramo na to kako da otvorimo nova radna mjesta u regionu, kako da mladim ljudima pružimo karijere u kojima ostaju i rastu, i da nada postane dio njihovog postojanja“.

„Ono što pokušavamo je da preokrenemo politički proces tako što ćemo se koncentrisati isključivo na ekonomiju i stvaranje poslova, zbog toga smo ovdje“, rekao je Grenel.

Upitan da li se nakon razgovora u Bijeloj kući može očekivati da dođe do sporazuma koji bi bio sličan onome koji su nedavno postigli Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati, Grenel kaže da „svaka država ima svoj jedinstveni set okolnosti“.

„Nisam siguran da mogu da poistovjetim odnose Srbije i Kosova sa bilo kojim drugim problemom. To je problem koji je dugotrajan. Imamo napretke, prošle godine smo napravili istorijski dogovor o prvom letu na relaciji Beograd – Priština, o željezničkom i drumskom saobraćaju. Kroz ova tri istorijska dogovora pokušali smo da spojimo obje strane kako bi radile na ekonomskoj normalizaciji“, navodi on.

Smatra da je na ekonomskom polju došlo do napretka, ali da će nastaviti da „pritiska“, kako bi do dogovora došlo.

„Ja sam neko ko želi da nastavi da pokušava i neću prihvatiti ‘ne’ kao odgovor. U ovome sam dugo, i želim da strane stalno odbacuju politički dio i koncentrišu se na stvaranje poslova. Ekonomska normalizacija je fokus pri kojem moramo da ostanemo“, naglašava Grenel.

Tražio je, kaže, da „političari odbace politiku“ i rade na stvaranju poslova.

„Mislim da je predsjednik Tramp vidio politički konflikt i postavio prava pitanja: kakvo je ekonomsko stanje i da li se stvaraju poslovi? Kada smo saznali da je ekonomija u zastoju, kao i politika, predsjednik je rekao ‘hajde da probamo da se fokusiramo na ekonomiju’ i da vidimo da li tu možemo da promijenimo dinamiku, a onda možda i političku računicu za obje strane“, navodi Grenel.

Dodaje da „ako hoćemo da imamo normalizaciju trgovine, moramo da imamo stvari koje će nam je omogućiti: željeznicu, avio-saobraćaj, puteve“.

„Sve što se odnosi na poslove i kako ih stvoriti, treba da bude u sporazumu. Zahtijevamo mnogo, napravili smo pomake, ali imamo još mnogo toga da učimo“, ističe.

Veoma je optimističan je, kaže, i misli da će do sporazuma doći.

Izvor
Blic.rs
Tagovi
Back to top button
Close
Close