Evo zašto svi Srbi slave novi praznik 15. septembar

Srbija i Republika Srpska danas slave zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obilježava 15. septembra.
Ovaj datum je izabran jer je tog dana 1918, probijen Solunski front.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije objasnio da će ovaj praznik biti zajednički obilježavan u Srbiji i Srpskoj i svim srpskim sredinama širom svijeta, gdje će Srbi, ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazati da su isti narod.

-Niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda. Pokazali smo prethodnih godina kako to treba da se radi, jer čak i kada ne misle isto sa obje strane Drine, nikada se nije mogla čuti loša riječ – poručio je predsjednik Srbije.

Istoričar Goran Miloradović kaže, za „Novosti“, da su 15. septembra 1918. Srbi iz Srbije radili nešto zajedno sa Srbima van matice. On objašnjava da je u proboju Solunskog fronta učestvovala divizija sastavljena od bivših austrougarskih zarobljenika u Rusiji i od Srba emigranata iz SAD i Evrope:

-Ona se zvala jugoslovenska divizija, ali nije bila nacionalno mješovita, nego su je 95 odsto činili Srbi iz BiH, Vojvodine, Hrvatske, Dalmacije bilo je čak i nešto Crnogoraca. Srpski vojnici bili su već iscrpljeni i nedovoljno brojni i tih 15.000 dodatnih vojnika znatno je olakšao proboj.

Izvor
Novosti online
Back to top button