20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Davidović: Vlast BiH odmaže i građanima i migrantima

Proširivanje u prihvatnom kampu u srpskom selu Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca, nije nikakvo rješenje jer migranti ne žele da budu tu, zbog čega će i njihova nervoza i problemi lokalnog stanovništva biti sve veći, ukazuje predsjednik Udruženja „Povratnici“ iz Bosanskog Petrovca Nemanja Davidović.

On je naveo da će kamp u Lipi sigurno biti uređeniji nego Vučjak, koji je bio divlji kamp, ali da će biti problema, i to i većih kada je riječ o bezbjednosti, te ističe da BiH posljednjim potezima i najavama ne odmaže samo svojim građanima u ovoj krizi, sa kojom nikako da se izbori, već i migrantima, koji će postajati sve nervozniji.

– Ponovo će biti u Bihaću, i više nego sada, jer im je iz Lipe bliži nego iz Velike Kladuše, a ako ovo i sprovedu, biće ih više i u Bosanskom Petrovcu, i Bihaću, i Kladuši, a tranzitna ruta će ići preko Petrovca, jer tu su vrata kantona. Pratim i situaciju na međuentitetskoj liniji. To tek nije rješenje. Oni žele u Bihać i Veliku Kladušu i, ako ih vratite u Novi Grad, samo ste im dozvolili da još jednom prođu kroz ta sela – rekao je Davidović za Glas Srpske.

On kaže da je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić najavio svoj plan za rješavanje migrantske krize, ali da ne vjeruje da ima snage i moći da se bori sa problemom ovakvih razmjera.

Davidović naglašava da Predsjedništvo BiH treba da nastavi u pravcu koji je zadao srpski član Milorad Dodik, odnosno da budu potpisani ugovori sa svim zemljama iz kojih dolaze migranti i da budu tamo vraćeni.

– Čim vratite prvi avion iz BiH, mijenja se tranzitna ruta i šalje drugačija poruka – ističe Davidović.

Govoreći o pozadini u ovim novim planovima u vezi sa kampom u Lipi, Davidović navodi da su, kada je prvi put iznio informaciju da će se kamp širiti na privatnu zemlju oko kampa, ljudi koji su vlasnici i tada bili protiv širenja na njihovu zemlju bez njihove dozvole.

– Mislim da se ništa nije promijenilo tokom ova tri mjeseca, a kamp se širi. To je jasna poruka tim ljudima. Istina je da oni ne žive tamo, ali imaju pravo na svoje, na mir kada odu na ognjište, što već sada nemaju – naglasio je Davidović.

On napominje da je Udruženje „Povratnici“ lokalnog karaktera, a ovaj problem evropskih razmjera, te dodaje da će nastaviti da ukazuju na to, ali da sluha za njihove potrebe i probleme nema ni na nivou resornog ministarstva, a sve manje i u kantonalnoj Vladi.

– Јoš nismo razmišljali o protestima, pratićemo situaciju, a u zavisnosti od toga, nije ni to nemoguće – dodao je Davidović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se