1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Zajednički praznik Srbije i Srpske — 15. septembar

Srbija i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik — 15. septembar, koji će se obeležavati kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, najavio je danas predsednik Aleksandar Vučić.

„Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo našim drugim organima, to bi bio 15. septembar, dan kada je probijen Solunski front“, rekao je Vučić na zajedničkoj pres-konferenciji nakon sastanka državnog vrha sa političkim predstavnicima RS.

To bi, kako je rekao, bio zajednički obeležen praznik u RS, Srbiji i svim srpskim sredinama širom sveta, gde bi Srbi ne smetajući nikome, ne čineći ništa ni protiv koga, pokazali da su isti narod i da je muka, kao i uspeh jednih, uvek i muka ili uspeh onih drugih.

„Niko nikada neće moći da sruši jedinstvo srpskog naroda“, rekao je Vučić i dodao da se prethodnih godina videlo kako to treba da se čini, jer čak i kada ne misle isto sa obe strane Drine, nikada se nije mogla čuti loša reč, a kamoli da jedni drugima zabranjuju ulazak.

To će, dodao je, biti i prilika da se ostvaruju i bolji politički, ekonomski rezultati, a bićemo bliži jedni drugima i bez ugrožavanja ijednog pravnog akta, ili bilo koga drugog.

Vučić je poručio da je važno da se sačuvaju Srbija i RS od bilo kakvih rizika, ugrožavanja i opasnosti.

„Dosta smo muka i ratova imali u prošlosti. Vreme je mira, za razmišljanje o budućnosti i zato sa drugima moramo da razgovaramo, da pronalazimo zajednički jezik. Ali, oni koji misle da pretnjom sukobima i ratovima mogu da ostvare ciljeve — to je mnogo opasno i uplašeni smo takvim pretnjama i nadam se da nikome neće pasti na pamet da ih sprovede“, zaključio je predsednik Srbije.

Na pretnje ratom moramo da odgovaramo mirno

Vučić je istakao da je Srbiji, a uveren je i RS, očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja, te da na pretnje ratom koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i strpljivo.

„Ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo“, poručio je Vučić.

Vučić je preneo da je razgovarano o dokumentu koji je RS uputila njemu, ukazujući da je dobio više pitanja vezano za status Srpske.

„Ne moram da govorim nikome koliko nam je stalo do dobrih odnosa sa RS. Rekao sam da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma i odgovorio sam na svako pitanje“, podvukao je on.

Dodao je da Srbija poštuje sporazume koje je potpisala, jer je to ono što nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici, ali je i najbolja garancija za sigurnost naroda u Srbiji i RS.

Kaže da su razgovori vođeni nikada konkretnije, bez praznih floskula, izmišljenih rečenica da se dobije u medijima prostor.

Prvi avion leti za Trebinje do marta 2022. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će prvi avion poleteti za aerodrom u Trebinju, koji će zajedno napraviti Srbija i Republika Srpska, do marta 2022. godine.

Istakao je da je to bio jedan od najsveobuhvatnijih sastanaka na kome je razgovarano o svim aspektima saradnje Srbije i Republike Srpske.

„Analizirali smo što se tiče ekonomske saradnje sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Srpskoj, a o iznosu novca ćemo obavestiti javnosti. Nećemo ništa kriti, već ćemo se pohvaliti time“, kazao je Vučić.

Vučić je dodao da Srbija razmatra sa Srpskom i opciju učešća naše zemlje u renoviranju i rekonstrukciji aerodroma u Banjaluci.

Ujednačavanje školskih programa, zakon o jeziku i ćirilici

Vučić je rekao da je razgovor sa predstavnicima Srba iz BiH do sada najsveobuhvatniji sastanak, na kojem je bilo reči o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske.

Vučić je istakao da je, pored ostalog, na sastanku dogovoren niz stvari iz oblasti obrazovanja i kulture, te da će se raditi na ujednačavanju školskih programa, bukvara, dok će deca iz RS dolaziti u Srbiju, a iz Srbije u Srpsku na ekskurzije.

Trebalo bi da se usaglase predmeti Priroda i društvo, Istorija, Geografija, Likovno i Muzičko, što je do sada bilo usporeno zbog virusa korona, naveo je predsednik i dodao da će se podsticati bratimljenje škola, naročito onih koje nose isto ime.

Najavio je da će u Srbiji biti donet zakon o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, dok će u Srpskoj, zbog ustavnih ograničenja, to biti za nijansu drugačije formulisano, ali će biti doneta zajednička deklaracija o očuvanju jezika i pisma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se