15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Za prebrzu vožnju kazna i do 2.000 KM!

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH pripremilo je nove izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, kojima je predviđeno povećanje novčanih kazni za najteže saobraćajne prekršaje.

Najteži prekršaji

– Inicijativa Ministarstva, između ostalog, jeste da se za određene najteže prekršaje poveća iznos novčane kazne (od 1.000 do 2.000 KM). Konkretno, ova kazna biće izrečena vozaču koji se vozilom u naselju kreće brzinom koja je viša za 50 kilometara na sat od dozvoljene. Ova novčana kazna predviđena je i za vozača koji upravlja vozilom ili instruktora vožnje dok osposobljava kandidata i kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 1,5 promila. Istu kaznu dobiće vlasnik koji dozvoli da njegovim vozilom upravlja osoba koja na to nema pravo, odnosno osoba koja nema pravo da upravlja tom kategorijom vozila. 

Takođe, ovu kaznu dobiće i osoba koja upravlja vozilom prije sticanja vozačke dozvole – pojasnili su za „Avaz“ iz Ministarstva. 

Između ostalog, predlaže se da se vozačka dozvola B kategorije prvi put izdaje s rokom važenja od dvije godine te prilikom svakog narednog produženja s rokom od 10 godina.

Vozačke dozvole kategorije A i B i potkategorija A1 i B1 izdavale bi se s rokom važenja od 10 godina. Kategorije C, CE, D i DE i potkategorija C1, D1, C1E i D1E s rokom važenja od pet godina. Osobama starijim od 65 godina vozačka dozvola bi se izdavala s rokom važenja od tri godine.

Kazne i za tehničke preglede

– Inicijativa Ministarstva je da se kaznom u iznosu od 2.000 do 10.000 KM kazni pravno lice ako proglasi tehnički ispravnim vozilo za koje se nakon obavljenog pregleda utvrdi da ne ispunjava bilo koji od uslova u pogledu tehničke ispravnosti – pojasnili su. 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se