20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Trgovački lanci obećali podršku domaćoj proizvodnji

 Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac dogovorio je danas sa predstavnicima trgovačkih lanaca u BiH da se većom zastupljenošću i isticanjem domaćih proizvoda u trgovinama pokuša zaštititi domaća proizvodnja.
Košarac je nakon sastanka u Sarajevu izrazio zadovoljstvo zbog opredjeljenja predstavnika trgovačkih lanaca da podrže inicijativu, te da će već u narednim danima na rafovima istaći proizvode proizvedene u BiH.

On je izjavio novinarima da evropska praksa pokazuje da u različitim zemljama EU postoje različita pravila, te da je namjeru proizvođača u BiH da više od 50 odsto proizvoda u tržnim centrima budu proizvodi iz BiH.

„Da bismo donijeli adekvatne propise treba da razvijemo komunikaciju i iz tog aspekta sam pozvao danas predstavnike trgovačkih centara. Prethodno smo razgovarali sa našim prerađivačima mesa i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH /FBiH/, a prije toga i sa primarnim proizvođačima“, naveo je Košarac.

On je rekao da je veoma važno da budu stvoreni uslovi da prerađivači mesa otkupljuju stoku od domaćih primarnih proizvođača, te da se ta finalna roba koju proizvedu prerađivači u BiH nađe u tržnim centrima, posebno kada je evidentan problem viška mesa.

„To je jedan od načina da riješimo problem viškova. Drugi je da otvorimo nova tržišta, a to ide sporo s obzirom na činjenicu da moraju biti sertifikovani dokumenti sa zemljama sa kojima pravimo spoljnotrgovinski promet mesa“, kaže Košarac.

On je rekao da se intenzivno radi sa EU s obzirom na činjenicu da je upitnik pri kraju, te da je razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom da BiH bude omogućen izvoz mesa u zemlje EU još otvorenije.

„Ostalo je otvoreno pitanje sa Turskom. Očekujem da će u toku ove sedmice biti potpisano nekoliko ugovora o nastavku te poslovne saradnje“, naveo je Košarac, napominjući da nije zadovoljan odnosom turskih kompanija koje izvoze meso iz BiH jer ne žele da izdaju bankovne garancije na 45 dana, što privrednicima BiH može napraviti problem.

On je naglasio da Agencija za veterinarstvo i svi ostali organi Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa pokušavaju da nađu nova tržišta da bi se pomoglo entitetskim vladama da poslovnim politikama mogu da definišu politiku razvoja primarne i prerađivačke proizvodnje i u Republici Srpskoj i u FBiH.

Košarac je rekao da se neće odustati od analize neophodnih parametara koji bi mogli ukazati i na mogućnost zabrane uvoza svježeg i rashlađenog mesa u BiH na jedan period, te da će u narednim danima, ukoliko danas definisane mjere ne pokažu efekte, Savjetu ministara uputiti takvu inicijativu.

„Dali smo Kancelariji za veterinarstvo da da vrlo precizne uslove za izdavanje rješenja za uvoz svježeg i rashlađenog mesa, kao mjeru koja bi na neki način mogla da zaustavi uvoz koji ugrožava primarnu proizvodnju u BiH“, kaže Košarac.

On je istakao da se u svakom slučaju vodi računa o poštovanju međunarodnih ugovora koje je BiH potpisala, ali da je, u situaciji koju je izazvao kovid 19, domaća proizvodnja prioritet.

Košarac je naveo da u BiH trenutno ima između 7.000 i 8.000 bikova, te da će interventnim otkupom koji organizuje Vlada Republike Srpske i nadležno ministarstvo taj broj biti znatno umanjen.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić rekao je da ne bi trebalo pribjegavati mjerama zabrane uvoza mesa i da se ne uvozi toliko mesa koliko se misli.

On je naveo da se najkvalitetnije meso slabo kupuje u BiH i da bi se ono moglo izvoziti iz BiH u inostranstvo.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici privrednih komora Republike Srpske i FBiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se