20.4 C
Zvornik
25. јун 2024.

Sveta Petka Trnova: Na ovaj praznik ove stvari nikako ne smijemo raditi, a evo šta valja

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas, 8. avgusta, obilježavaju praznik posvećen prepodobnoj mučenici Paraskevi, u narodu poznatoj kao Petka Trnova.

Njene mošti čuvaju se u Carigradu. Na freskama i ikonama predstavljena je u monaškoj odeći sa krstom, kao simbolom stradanja, u jednoj ruci i grančicom mirte u drugoj ruci.

U kalendaru SPC ovoj svetiteljki posvećen je 8. avgust, iako je mnogi miješaju sa Svetom Petkom koja se praznuje 27. oktobra. Prva je rođena u Rimu, a potonja je bila Grkinja. Praznik Svete Petke Trnove spada u nepokretne, slavi se 8. avgusta po novom odnosno 26. jula po starom kalendaru.

Ko je bila Sveta Petka Trnova?

Sveta Petka Trnova rođena je u Rimu u hrišćanskoj porodici. Poslije smrti roditelja se zamonašila, ali je prije odlaska u manastir svo naslijeđeno imanje podijelila sirotinji. Propovijedavši, u to vrijeme (II vijek naše ere), još zabranjenu Hristovu vjeru, pokazali su je caru Antoninu Piju i doveli pred njega, ali ona ga je izliječila od duge bolesti posle čega je i sam prihvatio hrišćanstvo. Zbog propovijedanja hrišćanstva zatvarana je i mučena, a na kraju i pogubljena mačem u prvoj polovini drugog vijeka.

Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i vjeruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi se mole nad njenim moštima jer se vjeruje da iscjeljuju i pomažu kod životnih problema.

Sa ovim praznikom završava se ciklus ženskih praznika (Ognjena Marija i Blažena Marija). Praznik nije upisan crvenim slovom, ali prema starom verovanju i zbog poštovanja prema svetiteljki ne treba raditi fizičke poslove.

Na ovaj dan izbjegavaju se svi teži poslovi na njivi i u kući. Naše prabake su vjerovale da na današnji dan nikako ne valja mijesiti hljeb, prati veš, iznositi pepeo ili raditi bilo šta od ručnih radova, da ženama tokom godine ne bi trnule ruke.

Prema starom običaju mlade djevojke na ovaj praznik treba da beru cveće i ukrase dom kako bi u njemu vladala harmonija, ljubav i mir. Vjeruje se da danas devojčicama treba obući nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila radost.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se