8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Srpske stranke: Dom naroda FBiH i Vijeće naroda Republike Srpske nikada neće biti isto

Nedugo nakon najava iz Republike Srpske o ukidanju ili smanjenju nadležnosti Vijeća naroda, reagovali su iz SDA tražeći da te nadležnosti Vijeća naroda budu izjednačene sa onima koje ima Dom naroda Parlamenta FBiH, međutim, gotovo je sigurno da toga neće biti, jer bi to značilo da Vijeće naroda Republike Srpske ravnopravno sa Narodnom skupštinom Republike Srpske učestvuje u odlučivanju.

-To je stara priča SDA. Mi želimo da idemo u pravcu ukidanja Vijeća naroda i nije nam u interesu da Vijeće naroda postane ono što je Dom naroda u Federaciji BiH i da ravnopravno učestvuje u donošenju zakona i akata – rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a i član Zakonodavnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske.

Inače, Parlament Federacije BiH sastoji se od dva doma, Predstavničkog i Doma naroda, koji ravnopravno odlučuju o svemu onome što dođe pred Parlament FBiH, pa i o izboru Vlade Federacije BiH, dok u Republici Srpskoj nije takav slučaj. Vijeće naroda Republike Srpske kroz klubove naroda, u principu, nadležno je samo za pokretanje procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa i u suštini ne učestvuje i ne utiče na kreiranje zakona i akata Narodne skupštine Republike Srpske.

-I ta zaštita vitalnog nacionalnog interesa se zloupotrebljava, posebno od Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje se pitanje vitalnog interesa poteže po nalogu partijske centrale – rekao je Mazalica dodajući da nije slučajno to što su različita rješenja u Republici Srpskoj u odnosu na Federaciju BiH i nivo Bosne i Hercegovine, jer su bile različite okolnosti u trenutku kada su ta rješenja kreirana.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Vijeće naroda Republike Srpske nastalo je amandmanima na Ustav Republike Srpske koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH, dok je u Federaciji BiH dvodomni Parlament FBiH dogovoren još Vašingtonskim sporazumom. O ukidanju ili redukovanju nadležnosti Vijeća naroda Republike Srpske posljednjih mjeseci govorili su gotovo svi zvaničnici Republike Srpske, posebno nakon što je Klub Bošnjaka pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na rebalans budžeta, ali i na Zakon o srednjem obrazovanju, jer im je zasmetao Sveti Sava.

Ono što je zanimljivo jeste to da i sama SDA, čije je Predsjedništvo zaključilo da ovlaštenja Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda Republike Srpske moraju biti izjednačena, nije načisto kada je riječ o ovom pitanju. Još 2018, nakon sastanka sa međunarodnim zvaničnicima u BiH, bošnjačke stranke SDA, SDP, SBB i DF izašle su sa idejom da se redukuju ovlaštenja Doma naroda Parlamenta FBiH na način da budu identična ovlaštenjima Vijeća naroda Republike Srpske, međutim i tada je bilo jasno da od toga neće biti ništa s obzirom na to da Hrvati u FBiH nikada ne bi pristali na tako nešto.

Kao i vlast, i u opoziciji Republike Srpske smatraju da SDA iznosi nerazumne zahtjeve te da ne postoji šansa da se izjednače nadležnosti Vijeća naroda Republike Srpske i Doma naroda Parlamenta FBiH u smjeru jačanja Vijeća naroda Republike Srpske.

-I sada zloupotrebljavaju Vijeće naroda i za svašta pokreću vitalni nacionalni interes. Šta bi tek bilo kada bi imali mogućnost kao klubovi u Domu naroda Parlamenta BiH? To bi bila potpuna blokada zakonodavne vlasti u Republici Srpskoj i nema ništa od te njihove ideje – rekao je Nedeljko Glamočak, zamjenik šefa Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se