15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Sistem koji ne funkcioniše platili 245.000 KM

SARAJEVO – Iako je Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine još 2014. godine potpisalo ugovor za Projekat uspostavljanja elektronske podrške poslovnim procesima (DMS), vrijedan 245.000 KM, taj sistem još nije u potpunosti funkcionalan zbog čega postoji opasnost da izvještaji koji se rade putem DMS-a nisu u potpunosti tačni.

Ovo se, između ostalog, navodi u revizorskom izvještaju Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, u kojem se ističe da je kraj 2019. godine bio garantni rok u okviru kojeg je predviđeno otklanjanje nedostataka, ali da to nije urađeno.

Inače, DMS u suštini je podrazumijevao da se u Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH instaliraju softveri koji će omogućiti elektronsko poslovanje od obrade faktura pa do elektronske pisarnice i održavanja elektronskih sjednica.

-Testiranjem rada modula uočeno je da isti ne podržavaju u cijelosti potrebe poslovnih procesa za koje su razvijeni, jer je u međuvremenu došlo do promjena procedura u tim poslovnim procesima ili određene funkcionalne potrebe nisu prepoznate kod iskazivanja zahtjeva za razvoj sistema – naveli su revizori koji su Ministarstvu odbrane BiH na usklađenost poslovanja dali mišljenje s rezervom.

U Ministarstvu odbrane BiH pokušali su saznati sa kojom firmom je zaključen ugovor u vezi sa DMS-om i zbog čega u garantnom roku, odnosno do kraja 2019. godine nisu otklonjeni nedostaci, međutim nisu uspjeli dobiti odgovore na pitanja postavljena još prošle sedmice.

-Pored činjenice da se moduli ne mogu koristiti za namijenjene poslovne procese, postoji rizik da svi izvještaji koji se generišu nisu u potpunosti tačni. Prethodno navedeno za posljedicu ima nedovoljno funkcionalan, a potom i neekonomičan sistem – istakli su revizori.

Kada je riječ o razlozima zbog kojih je Ministarstvo odbrane dobilo mišljenje s rezervom, revizori su naveli da su uočeni problemi kod sprovođenja javnih nabavki koje su u prošloj godini koštale 16,4 miliona KM.

Problemi u sprovođenju javnih nabavki između ostalog su ti što Ministarstvo odbrane BiH ne posvećuje dovoljno pažnje istraživanju tržišta, zatim što adekvatno ne procjenjuje vrijednost javnih nabavki, te što u određenim postupcima kasni sa pokretanjem postupka.

-Komisija za javne nabavke nije u svim slučajevima cijenila dostavljene dokaze u skladu sa zahtjevima definisanim u tenderskoj dokumentaciji, što je rezultovalo žalbama ponuđača te poništavanjem određenih postupaka kao što su nabavka lož-ulja, hrane, goriva i usluga remonta helikoptera – naveli su revizori.

Što se tiče žalbi, ponuđači su u toku 2019. godine uložili ukupno 52 žalbe. Na tendersku dokumentaciju se odnosi 15 žalbi, od čega je 10 djelimično ili potpuno osnovano, a 37 se odnosi na odluku ugovornog organa, od čega je 16 djelimično ili potpuno osnovano.  

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se