8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

SAD i Slovenija potpisale dogovor o 5G mreži

Američki državni sekretar Majk Pompeo posetio je Sloveniju u nameri da obezbedi da bežične mreže zabrane kineske kompanije kao što je Huavei.

Na drugoj stanici turneje po centralnoj i istočnoj Evropi, Pompeo se sastao sa slovenačkim zvaničnicima na Bledu i potpisao Deklaraciju o 5G mreži, sa ciljem da u Sloveniji ne posluju telekomunikacione kompanije koje nisu bezbedne.

„Slododne države moraju da sarađuju da bi se suprotstavile autoritarnim pretnjama. Apsoslutno je važno da svaka nacija napravi dobru suverenu odluku o tome kako će se odnositi prema ličnim informacijama svojih građana“, naveo je Pompeo.

Pompeo vodi američku kampanju u Evropi i ostatku sveta protiv Huaveija i drugih kineskih kompanija, koje Trampova administracija optužuje da daju osetljive i lične informacije kineskom državnom aparatu. Kampanja ima različite rezultate, ali NATO saveznica Slovenija je uz Ameriku.

„Zaštita mreža za komunikaciju od mešanja ili manipulacije, osiguranje privatnosti i ličnih sloboda građana Sjedinjenih Država i Slovenije, vitalne su da se obezbedi da naši narodi imaju koristi od izvanrednih ekonomskih mogućnosti koje će pružiti 5G“, navodi se u deklaraciji.

Slovenija je prošlog meseca predstavila 5G mrežu u saradnji sa švedskim telekomunikacionim gigantom Eriksonom, za koji Pompeo i drugi američki zvaničnici često navode da je bezbedna alternativa Huaveiju.

„Plima se okreće protiv kineske Komunističke partije i njene namere da kontroliše informacije“, kaže Pompeo.

Slovenački premijer Janez Janša je na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasio da su Slovenci zahvalni Amerikancima za to što su ih oslobodili od totalitarizama i primili slovenačke iseljenike koji su odlazili u SAD nakon Drugog svetskog rata.

„Amerikanci su Slovence dva puta u prošlom veku spasili, najpre pred nacizmom i fašizmom, a onda i pred komunizmom“, rekao je Janša.

Pored deklaracije o 5G mreži, Pompeo je razgovarao o energetskoj bezbednosti sa slovenačkim predsednikom i premijerom. Sjedinjene Države žele da odviknu Evropu od zavisnosti od ruskog gasa i nafte i imaju brojne inicijative da povećaju izvore energije u Evropi. Ponuđeno je da Amerika prodaje gorivo Evropi, a promoviše i nuklearnu energiju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se