3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Potvrđen kreditini rejting „B“ sa stabilnim izgledima

SARAJEVO – Međunarodna rejting agencija „Standard i Purs“ /Standard and Poor’s/ potvrdila je BiH kreditni rejting „B“ sa stabilnim izgledima, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U izvještaju ove rejting agencije za BiH navodi se da će globalna pandemija virusa korona uticati na ekonomiju BiH.

Analitičari predviđaju da će realni bruto društveni proizvod /BDP/ biti smanjen za šest odsto u 2020. godini, te da može doći do pogoršanja fiskalnog i platnog bilansa.

Ipak, predviđa se da će neto opšti dug BiH do kraja ove godine iznositi 31 odsto BDP-a, što ostavlja postor za manevar na fiskalnoj strani, dodaje se u saopštenju.

Analitičari ističu da stabilni izgledi kreditnog rejtinga balansiraju rizike povezane sa efektima virusa korona na ekonomiju BiH i na fiskalne i spoljne vrijednosti tokom sljedećih 12 mjeseci sa uzlaznim potencijalom koji dolazi iz sprovođenja strukturnih reformi i iz očekivanja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

„Kreditni rejting BiH može biti povećan ukoliko dođe do unapređenja na polju domaće politike, sa manje konfrontacija i više konsenzusa, koja bi bila više orijentisana na promociju ekonomskog rasta i strukturnih reformi“, navode analitirači.

Takođe, kreditni rejting može biti povećan u slučaju ostvarenja snažnijeg ekonomskog rasta nakon 2020. godine.

„S druge strane, do smanjenja kreditnog rejtinga može doći ukoliko ekonomski i budžetski troškovi pandemije budu veći nego što se trenutno predviđa i ako, u hipotetičkom scenariju, stabilnost domaćeg finansijskog sistema znatno oslabi u slučaju dugotrajnog pogoršanja kvaliteta aktive i trajne konverzije depozita u devize“, navodi se u saopštenju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se