9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Podrška resornog ministarstva i Gradske uprave za izgradnju novog pogona u preduzeću „Smrčak“

Ministar polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović posjetili su preduzeće „Smrčak doo“ gdje su najavili podršku vlasniku Miladinu Mijatoviću u izgradnji novog pogona.

-Zadovolјstvo je ovdje biti i vidjeti šta je uradio i na koji je način Mijatović razvio ovu firmu. Ovo je sjajan primjer kako se može organizovati prikuplјanje, obrada i dalјi plasman šumskih plodova koji se nalaze u prirodi, a sama činjenica da ova firma izvozi u više desetina zemalјa govori da to može da bude sjajan posao. Jako je važno reći da ova firma ima veliki broj kooperanata, dakle veliki broj porodica iz ovog regiona je naslonjeno i živi od ove firme. Ministarstvo je napravilo određeni zaokret u zadnjih nekoliko godina, jer želimo da podržavamo, ne samo primarnu polјoprivrednu proizvodnju, nego i subjekte koji se bave obradom tih proizvoda i njihovim dalјim plasmanom. Ove godine prvi put izdvajamo veća sredstva i za kapitalne investicije, između ostalog i namjera firme „Smrčak“ da investira u novi objekat i novi pogon za sušenje će dobiti podršku i od Ministarstva gdje smo mi odvojili 100.000 KM za sufinansiranje i podršku za nabavku još neke opreme, odnosno polјoprivredne mehanizacije. Nastavićemo sigurno i u budućem periodu da snažnije podržavamo kapitalne investicije, pri tome ne ugrožavajući primarnu proizvodnju. – istakao je Pašalić.

IMG 6027

Gradonačelnik je pohvalio što u vrijeme kada je najvažnije izboriti se i sačuvati postojeća radna mjesta  postoje kompanije  koje ulažu u proširenje kapaciteta, investiraju u budućnost i u nova zaposlenja. On je najavio da će Gradska uprava zajedno sa preduzećem „Zvornik stan“ obezbijediti dovođenje gasa koji će biti glavni energent za novu sušaru voća, povrća i lјekovitog bilјa.

-Zato smo svi skupa danas ovdje i hoću da kažem da sve ono što radimo prethodnih godina, što podržavamo domaće investitore, da to i ovaj put pokazujemo, jer, dok se strani investitori odrede da li je negdje sigurno ili ne ulagati, naši lјudi godišnje u Zvorniku investiraju između 30 i 50 miliona KM. U vrijeme virusa korona koji je izazvao probleme na sve strane mi ovdje stojimo pred investicijom od skoro milion KM. Mi ćemo uvijek imati sredstava i dati podršku za domaće investitore koji proširuju svoje kapacitete, za domaće ideje, domaća ulaganja, jer naši lјudi koji ovdje ulože ne misle da odu na jeftinija tržišta radne snage i ostalog, oni će ovdje ostati uvijek, jer su ovdje rođeni, ovdje žive, ovdje se bore sa nama zajedno da se i u teškim vremenima preživi i opstane na tržištu.. dodao je Stevanović.

On se zahvalio ministru Pašaliću na prepoznavanju sjajne ideje, zdrave kompanije i na podsticaju „Smrčku“ koji, kako je napomenuo, ispunjava sve uslove predviđene konkursom za njegovu dodjelu.

Gradonačelnik je naglasio da je „Smrčak“ mjesto gdje treba da završavaju viškovi proizvoda zvorničkih primarnih proizvođača. On je podsjetio da je Gradska uprava ove godine izdvojila najveći iznos sredstava za primarnu polјoprivrednu proizvodnju dodavši da podrška „Smrčku“ predstavlјa nadgradnju toga.

Mijatović je izrazio zadovolјstvo današnjom posjetom njegovoj kompaniji ocijenivši da je ovo najteže vrijeme u zadnjih nekoliko godina s obzirom na situaciju sa virusom korona, te da je zbog krize za koju smatra da tek predstoji, pravi trenutak da se firme prestrojavaju i prave neke korake kako bi unaprijedili proizvodnju.

-Moje preduzeće uglavnom se bavi sakuplјanjem, preradom i prometom glјiva, lјekovitog bilјa, šumskih plodova i jagodičastog voća i sve je namijenjeno izvozu. Sigirno je da će nam u ovom vremenu bez podrške i Vlade i Ministarstva i lokalne zajednice biti teško i zato smo zajedno da pokušamo napraviti iskorak. – ističe Mijatović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se