naslovnaVIJESTI

Objavljene preporuke za rad bioskopa tokom epidemije

Institut za javno zdravstvo RS objavio je preporuke za rad kina/bioskopa tokom epidemije kovid – 19.

„U toku epidemije COVID-19, u cilju sprečavanja pojave i širenja ove bolesti u kinematografskoj djelatnosti neophodno je pridržavati se propisanih preporučenih mjera“, navedeo je u saopštenju.

Kako se dodaje, za obavljanje navedene djelatnosti preporučuje se poštovati ​​dobre higijenske prakse i već utvrđene standarde koji se odnose na higijenu ruku i respiratornu higijenu, pravilno i obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje udaljenosti od najmanje dva metra te izbjegavanje nepotrebnog bliskog kontakta s ljudima.

„Zaposlene osobe u kinima koje imaju povišenu temperaturu ili druge simptome zarazne bolesti (kao kašalj, bol u grlu, otežano disanje, malaksalost, bol u mišićima, proliv, povraćanje i sl.) bilo sa povišenom temperaturom bilo bez nje, ne treba da dolaze na posao. Savjetuje se da telefonom kontaktiraju  doktora porodične medicine za dalja uputstva“, pojašnjeno je u saopštenju.

Istotut dodaje da je, prilikom dolaska na posao, preporuka da se zaposlenima mjeri temperatura beskontaktnim toplomjerom, te da se osobe koje imaju povišenu temperaturu vraćaju kući.

Takođe, svim posjetiocima se preporučuje da, neposredno prije polaska u kino, u slučaju postojanja bilo kakvih simptoma zaraznih bolesti ili povišene temperature, otkažu dolazak u kino.

Prodaja ulaznica

Podsticati on-line prodaju laznica. Kod prodaje ulaznica, za osobe koje vrše prodaju ulaznica (sokova, grickalica..) na blagajnama, preporučuje se postavljanje zaštitne barijere/pregrade između blagajnika/prodavca i posjetioca. 

Ako nije moguća ugradnja pregrada preporučuje se korištenje vizira. Hranu (grickalice) i piće prodavati u originalnoj ambalaži. Zaposleni na blagajni i na poništavanju karata obavezno nose maske i što češće vrše dezinfekciju ruku.

Bez obzira na koji način se prodaju ulaznice, preporučuje se vođenje evidencije posjetilaca (ime i prezime ili broj telefona).

ULAZNI PROSTOR

Na ulazu u objekat obezbijediti dozatore sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70 odsto alkohola.

Na ulazu u objekat neophodno je postaviti jasne i vidljive poruke o obavezi dezinfikovanja ruku, te u vezi sa ličnom zaštitnom opremom i načinom postupanja u objektu i poštovanjem rastojanja fizičke distance.

Kontrolisati ulazak posjetilaca u objekat.

Ako je moguće označiti ili odvojiti prostor za ulaz od prostora za izlaz iz objekta.

U dvorane/sale/objekat posjetioci moraju ulaziti jedan po jedan uz primjenu fizičke distance, a takođe i napuštati dvoranu/salu/objekat prema rasporedu sjedenja. Ova procedura je neophodna da bi se izbjeglo stvaranje gužvi na ulazima/izlazima. Na ulazima i izlazima postaviti jasne upute o rasporedu sjedenja, te načinu ulaska i izlaska iz dvorane/sale/objekta.

UNUTRAŠNJI PROSTOR

Nošenje maski je obavezno i to tako da maska pokriva nos, usta i bradu i da dobro naliježe na lice. Maska se, nakon što se postavi na lice, ne dodiruje rukama. 

Čim se ovlaži ili zaprlja, masku je potrebno zamijeniti. Maska se skida hvatanjem za vezice (ne dodiruje se prednja strana), odlaže se u korpu za smeće sa poklopcem, nakon čega se obavezno operu ili dezinfikuju ruke.

Raspored osoba treba ograničiti tako da je moguće obezbjediti udaljenost od najmanje 2m od drugih osoba u svim pravcima, sa istaknutim jasnim obavještenjem o održavanju fizičke udaljenosti. 

To se može postići da posjetioci sjede u  svakom drugom redu i svako treće sjedište (izuzev osoba koje su došle iz istog domaćinstva ili skupa, kada mogu kupiti karte i sjediti na susjednim sjedištima…).

Prodaju karata prilagoditi ovom rasporedu. Označiti sjedišta koja se smiju koristiti.

U zatvorenim prostorima mora biti dostupan dozator, poželjno beskontaktni, sa sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi 70% alkohola i jasno istaknuto obavještenje o obavezi dezinfekcije ruku. Dozatore postaviti u predulazu ili na izlazu iz toaleta te na više mjesta u objektu zavisno od procesa rada.

Poslije projekcije/predstave obezbjediti dovoljno dugu pauzu tokom koje se prostor može očistiti i denzifikovati sredstvom na bazi hlora u skladu sa uputstvom proizvođača ili sredstvom na bazi 70% alkohola, a potom i provjetriti nakon čišćenja. Površine koje se često dodiruju rukama prebrisati dezinfekcionim sredstvom na bazi 70% alkohola (drške stolica, vrata, kvake i dr.).

1. Ventilacija

Zatvoreni prostor neophodno je redovno provjetravati, što je više moguće koristiti prirodno provjetravanje prostorija sa kontinuiranim protokom vazduha. Prilikom korištenja ventilacionih sistema kontrolisati stanje filtera i održavanje pravilne brzine obnove vazduha u zatvorenom prostoru, odnosno redovno servisiranje sistema za ventilaciju.

2. Čišćenje i dezinfekcija u objektu

Čišćenje objekta treba da vrše higijeničari/spremačice.

Za sanitarne čvorove potrebno je osigurati učestalije pravilno čišćenje i higijenu.

Na kraju radnog vremena higijeničar/spremačica ima zadatak da izvrši dezinfekciju svih radnih i podnih površina, kvaka, slavina, rukohvata na stolicama, stolova i sjedišta stolica ukoliko omogućavaju vlažno čišćenje, pregrada, ukoliko postoje, te svih mokrih čvorova i površina sa kojima su klijenti i radno osoblje dolazili u kontakt.

Preporučuje se više puta u toku radnog dana, zavisno od broja osoba koje borave u objektu, čišćenje površina koje se češće dodiruju (kvake, slavine, rukohvata na stolicama, stolova i sjedišta stolica, šalteri, dugmad na liftu…) Način čišćenja i dezinfekcije u radnom prosotoru možete detaljno pogledati u uputstvu na sajtu JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske: www.phi.rs.ba

3. Upravljanje otpadom

Nakon čišćenja i dezinfekcije radnog prostora ukloniti ličnu zaštitnu opremu pravilno.

Ličnu zaštitnu opremu i otpad od čišćenja prostora, kao i odložene maske korisnika usluga i zaposlenika ukoliko ih nose moraju se staviti u plastičnu kesu za otpad i, kada su pune, čvrsto ih zavezati. Sadržaj kesa se ne smije sabijati i iste se nakon vezivanja stavljaju u drugu plastičnu kesu za otpad koju čvrsto vežemo i više ne otvaramo.

4. Lična higijena

Neophodno je obezbjediti uslove za pravilnu higijenu ruku, pošto je ona najvažnija mjera kontrole infekcije (topla voda, sapun, papirni ubrusi u toaletima).

Ruke treba prati sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi što češće. Sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola koje sadrži 70% alkohola može se koristiti, ali ne kao zamjena za pranje ruku sapunom i vodom.

Ne koristiti sušače za ruke.

4.1. Bitne napomene za upotrebu dezinficijensa za ruke:

Sredstvo za dezinfekciju potrebno je nanijeti na suhe i čiste dlanove u količini od 1 do 2 ml (obično jedan potisak, ili prema uputama proizvođača).

Dlanove i područje između prstiju potrebno je protrljati dok se ne osuše, a sredstvo nije potrebno isprati.

Potrebno je voditi brigu o dostatnoj upotrebi dezinficijensa za ruke te se obavezno javiti nadređenom radniku u slučaju da je u dozatoru preostala manja količina sredstva za dezinfekciju, kako bi se osigurao novi.  

Napomena: Preporuke su podložne izmjenama u zavisnosti od promjene epidemiološke situacije.

Izvor
atv
Tagovi
Back to top button
Close
Close