9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Naseljavanjem migranata, SDA želi da Srbe i Hrvate svede na manjinu

Piše Milorad Gutalj

Odgovornost za priliv migranata, u kantonima u kojima je na vlasti SDA, snosi upravo ova stranka koja svojim posljednjim saopštenjem preferira da ima vlast i rješava statusna pitanja migranata i u Republici Srpskoj, u svojim i kantonima sa većinskim hrvatskim narodom, odnosno Herceg Bosni.

SDA želi da svojim načinom kontrole dozvoljava ulazak migranata u ona područja BiH gdje nema nikakvu vlast, niti će je ikad imati, i zato su joj potrebni migranti da na mala vrata ovlada ovim prostorima.

Ako bi Republika Srpska prihvatila model SDA za rješavanje migrantske krize, onda bi vrlo brzo u Srpskoj bilo više migranata nego sadašnjih njenih stanovnika.
SDA traži da se migrantskom krizom upravlja sa jednog mjesta i da, kako u saopštenju navodi, BiH neće i ne smije postati poligon za dugotrajno zadržavanje migranata, istovremeno dajući punu pordršku SDA ministru bezbjednosti Selmi Cikotiću za upravljanje migrantskom krizom.

Cikotić je dao jasno do znanja i Republici Srpskoj i kantonima sa hrvatskom većinom šta misli o migrantima izjavom da je „čuo mnoge zanimljive seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijakla“.

Prvi bezbjednjak SDA smatra da migranti u BiH imaju pozitivan aspekt, tvrdeći da je reduciran turizam ili neki poslovi na jednoj strani, ali je povećana potrošnja mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše…

Ako je SDA stala iza ovih izjava Cikotića, onda je otvoreno stala na stranu migranata, uvažavajući i cijeneći ih više od autohtonog stanovništva – Srba i Hrvata koji su vjekovima na svojoj, a ne na SDA zemlji.

Vjerovatno je to i želja SDA da masovnim useljavanjem migranata povećaju brojnost muslimana i time potisnu ili stave na margine Srbe i Hrvate, pretvarajući ih u nacionalne manjine.

Republika Srpska nije čekala SDA saopštenje kojim od institucija vlasti na svim nivoima traži da se, u skladu sa svojim zakonskim obavezama, uključe u rješavanje migrantske krize, nego je to efikasno radila i ispunjavala želje migrantima da iz Srpske pređu u Federaciju BiH, ostanu u gradovima Federacije ili odu dalje u svijet.

Ispunjavanje želja SDA da se migrantskom krizom upravlja iz jednog centra, kako kažu sa državnog nivoa, bio bi uvod u stvaranje muslimanske države, od čega Izetbegovićeva loza ne odustaje, nego nastoji da realizuje zapise iz „Islamske deklaracije“ – u smislu, dok ste manjina budite lojalni, kad postanete većina provodite šerijat.

I bivši SBB ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić ponovio je da je dao ostavku prvenstveno zbog neslaganja sa načinom SDA rješavanja mograntskog pitanja.

„U trenutku kada je SDA počela da problematizuje i čak ismijava način na koji sam dao ostavku, Cikotić je uradio stvar koja spada na nivo političke gluposti. Nazvao je deportaciju mogranata ‘seksi varijantom’. Ali, rekao je mnogo ozbiljnu stvar koja je potpuno potvrdila razloge mog razlaza sa SDA kada su migranti u pitanju“, rekao je Radončić.

Umejesto da podrži plan Radončića i smanji balast migranata njihovom deportacijom u zemlje porijekla, SDA je otvoreno stala u zaštitu migranata i žrtvovala do tada koalicionog parnera SBB i samog Radončića.

Otkuda sada, posle svega šta je uradila Radončiću, SDA ima pravo da insistira da se teret migrantske krize rasporedi na cijeloj teritoriji BiH, a ne samo na područjima na kojima su Bošnjaci većina, i da od Tužilaštva BiH traži da se pokrene postupak protiv ministra unutrašnjih psolova Republike Srpske i drugih zvaničnika Srpske koji su javno priznali da pomažu migrantima u transportu prema Unsko-sanskom kantonu, jer to, kako su naveli u SDA, predstavlja krivično djelo.

Da li je Republika Srpska aplauzom trebalo da dočeka migrante, da prihvati plan SDA o ravnomjernom raspoređivanju migranata i da time direktno sama sebi stavi uže oko vrata, koje bi joj po potrebi zatezala ili popuštala SDA. Naravno da nije, jer Republika Srpska ima svoju politiku rješavanja migrantske krize, suprotnu onoj koju sprovodi SDA.

Razlaz Radončića sa SDA razgolitila je pogubnu SDA politiku kojom nastoji da štiti migrante i tiho ih useljava, ranije uz pomoć bezbjednjaka Dragana Mektića, koji se pravio nevješt da oko sebe ne vidi nikakve migrante, a sada tu politiku, u nešto drugom pakovanju, sprovodi Cikotić.

Sa sadašnjom migrantskom politikom SDA nema nekih pretjeranih reagovanja ostalih bošnjačkih stranaka u Sarajevu, osim lidera DF-a i drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koji je svojski podržava.

SDA ne može više da daje sebi za pravo da svojata ono što joj ne pripada – Republiku Srpsku i kantone sa hrvatskom većinom, nego da se omeđi na prostor u kojem je na vlasti i da tu sprovodi migrantsku i druge politike, bez prozivki Milorada Dodika i Dragana Čovića, odnosno Republike Srske i Herceg Bosne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se