9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Mladi volonteri iz Osmaka uredili lokalitet Mramorka

OSMACI – U petak, 14. avgusta 2020. godine Centar za inovacije i poslovnu edukaciju iz Zvornika uz pomoć Ljube Petrovića, načelnika opštine Osmaci i volontera realizovao je projekat uređenja i obilјežavanja kulturno – istorijskog kompleksa u selu Mramorak, na teritoriji opštine Osmaci.

U selu Mramorak nalazi se više arheološko – istorijskih lokaliteta, među kojima su najznačajnije ranohrišćanska crkva nastala u periodu između V i VI vijeka, rimski put popločan velikim kamenim blokovima (via silice strata) koji se prostire u dužini od oko 3 km, trasa lokalnog rimskog puta (via vicinales), ostaci antičkog i srednjovjekovnog utvrđenja, kao i 4 srednjovjekovne nekropole od kojih najveća broji 53 mramora (stećka).

Zahvalјujući mladim volonterima sa područja opštine Osmaci uređen je pristupni put koji je osposoblјen za saobraćaj, kao i plato u neposrednoj blizini ranohrišćanske crkve. Istovremeno, započeto je uređenje i obilјežavanje šumskih staza koje će omogućiti budućim posjetiocima da od ranohrišćanske crkve do najveće nekropole stećaka, na lokalitetu Raskršće, prošetaju dionicom lokalnog rimskog puta koji je naselјe povezivao sa magistralnim putnim pravcem.

„Jedan od cilјeva ovog projekta jeste da stvorimo uslove lјudima koji žele da se upoznaju sa bogatom prošlošću ovog kraja da mogu da posjete selo Mramorak, vide ostatke ranohrišćanske crkve, prošetaju jednom od dvije trase rimskog puta, dive se lјepotama relјefnih predstava na stećcima, ali i istovremeno uživaju u netaknutoj prirodi“, ističe istoričar Goran Popović, rukovodilac projekta.

„Naš glavni prioritet ostaje prikuplјanje sredstava za konzervaciju ranohrišćanske crkve kojoj prijeti urušavanje, ali i animacija mladih da kroz razne volonterske akcije razviju svijest o značaju očuvanja kulturno – istorijskih spomenika.“

Volonteri su posjetili i starije stanovnike sela Mramorak i uručili skromnu pomoć u prehrambenim proizvodima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se