9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Lukač: MUP Srpske jedini u BiH ima koncept borbe protiv terorizma

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske jedini u BiH ima koncept borbe protiv terorizma i na takav način drži situaciju pod kontrolom, izjavio je resorni ministar Dragan Lukač.

Lukač je istakao da nijedan paradžemat ne postoji na teritoriji Republike Srpske niti će im biti dozvoljeno da se na bilo koji način infiltriraju, ali su zato organizovani na području Federacije BiH.

– Ima desetne paradžemata, napravljen je jedan novi vjerski pravac, a to je vehabizam i upravo su vehabije izveli terorističke akte u BiH – rekao je Lukač za ATV i dodao da su kroz paradžemate organizovani mnogi odlasci na strana ratišta.

On je dodao i da svaki teroristički akt u Evropi, pa i u SAD, ima vezu sa BiH, što smatra da je poražavajuće.

Za migrante je rekao da su promijenili način dolaska, ali da MUP predano radi na tome da drži pod kontrolom sve koji se kreću teritorijom Srpske.

Lukač je naveo da migranti sada stižu autobusima, da u Banjaluku svakodnevno na taj način dolazi njih pedsetak, ali da policija Srpske radi na tome da ih spriječi da čine krivična djela.

On je istakao da policija prema njima ne primjenjuje nikakvu silu, ali je podsjetio na incident kod Laktaša kada je migrant potegao pištolj na policajku, koja je hrabro reagovala, te dodao da će to lice biti procesuirano.

Broj krivičnih djela koja migranti počine na teritoriji Republike Srpske je minoran, rekao je Lukač i ukazao na veoma tešku situaciju u Unsko-sanskom kantonu, gdje se kreću u grupama i među kojima sigurno ima opasnih lica.

– BiH ne može da bude nikakav parking za migrante – kategoričan je Lukač, koji smatra da sa nivoa BiH treba više pritiska prema EU da bi se taj problem rješavao.

Lukač je napomenuo da su procjene koje su ranije dolazile iz Sarajeva da BiH nije interesantna migrantima bile pogrešne.

Prvi čovjek MUP-a Srpske je ukazao i da u regionu postoje određene mafijaške grupe koje su razvile svoje krakove prema BiH, koje se obračunavaju između sebe i ne očekuje se da će to uskoro prestati, ali će policija nastaviti da ih progoni.

On je istakao da će o tom pitanju biti nastavljena međunarodna saradnja budući da je došlo do eksalacije između tih kriminalnih grupa.

Kada je riječ o imenovanju Siniše Kostreševića za direktora Policije Republike Srpske, Lukač je siguran da će on moći da odgovori svim zadacima budući da ima veliko iskustvo.

– Plan za dalje je jačanje MUP-a Srpske, jačamo naše kapacitete o pitanju obučavanja, opremanja i školovanja – rekao je Lukač, koji je siguran da policija Srpske može da odgovori svim izazovima.

Tokom epidemije virusom korona, Lukač je naveo da je policija u Srpskoj odgovorila zadatku, te dodao da je bilo zaraženo tridesetak ljudi, ali je većina to prevazišla i vraćaju se na posao.

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Јović istakao je da migrantsku krizu ne može riještiti BiH, jer tu nije nastala.

– Nije realno da će uskoro doći do deportacije u zemlje porijekla – rekao je Јović i dodao da je dužnost nadležnih službi u BiH da obezbijede sigurnost svojim građanima.

On je napomenuo da među migrantima ima bezbjednosno interesantnih lica i da se tim pitanjima bave nadležni.

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci, rekao je da Republika Srpska u bezbjednosnom smislu mora da obrati pažnju na sebe, te je ukazao na jačanje islamskog radikalizma zbog čega mora da jača svoje kapacitete.

Župljanin je istakao da je za migrante jedino rješnje deportacija, kao i da za rješavanje migrantske krize mora postojati volja relevantnih političkih faktora.

On je istakao da u BiH nema saglasnosti da se riješi migrantska kriza, da se BiH ponaša glupo, apsurdno, jer umjesto da se usmjeri na zaštitu granice i ulaska, ona sprečava njihov izlazak prema zemljama EU.

Prema njegovim riječima, migrant i izbjeglica nemaju ni terminološki niti statusno ista prava.

Župljanin je ukazao da je za Republiku Srpsku oblast bezbjednosti veoma važna i da ništa ne može da se radi bez njenih institucija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se