1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Kurtćehajićeva kvaziintelektualna procjena bez činjenica

Piše: Milorad GUTALj

  • Poruka bošnjačkog intelektualca Suada Kurtćehajića da bi „zaštitnicima Republike Srpske bilo bolje da se što prije psihološki naviknu da se ukidanje Republike Srpske“ zbog, kako on navodi, presuđenog „genocida“, mora desiti u budućem vremenu, jeste, prije svega, njegova kvaziintelektualna procjena koju ne temelji ni na kakvim činjenicama.

Kurtćehajić takvu poruku temelji na svojoj i želji onih bošnjačkih intelektualaca i političara koje još nije osvijestilo novo vrijeme u kojem Republika Srpska živi već punih 28 godina.

Osporavati činjenicu da Republika Srpska postoji, da ima svoju Vladu, Narodnu skupštinu, predsjednika i druge organe, jezik, kulturu, naravno i svoju teritoriju, znači negirati stvarnost. Ta stvarnost, u koju nikako da se uklopi sarajevski intelektualac, je na njegovu žalost, očigledna i prisutna na svakom koraku.

Kurtćahajić treba da zna, a sigurno je da zna, da je srpski narod svojom voljom, hrabrošću i vlastitim žrtvama u odbrambeno-otadžbinskom ratu stvorio Republiku Srpsku.

Kurtćehajić ima razloga da ne voli Srbe i Republiku Srpsku, jer je nastajanjem Republike Srpske 9. januara 1992. godine i nešto kasnije hrvatsko-muslimanske federacije prestala da postoji Socijalistička Republika BiH.

Kurtehajić bi trebalo da zna da je Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom uređenju države i donijela odluku da promijeni njen naziv u – Republika Srpska.

Kurtćehajić ne bi trebalo da zaboravi da je Republika Srpska prethodno nastala 9. januara 1992. godine kao Republika srpskog naroda BiH odlukom Skupštine srpskog naroda u BiH.

A, Kurtćehajić, koji svoja znanja i saznanja prenosi studentima i, naravno, na javnim istupima, mora da poštuje i uvažava da je Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, potpisanim 21. novembra 1995. godine, Republika Srpska i međunarodno priznata kao jedan od dva konstitutivna entiteta BiH, ne državi ili republici BiH, nego samo BiH.

Sve ostalo što govori i želi da se dogodi je Kurtćehajićev somnabulizam.

Kurtćehajić zna odlično da je zbog „žrtvovanja mira“ u želji Alije Izetbegovića da stvori islamsku republiku BiH, stvorena i Republika Srpska i Herceg-Bosna i, naravno, „fildžan avlija“ u kojoj Alijini potomci imaju apsolutnu vlast.

I Mlađi Izetbegović nastavlja da sanja svoje snove, pa, ničim izazvan, poručuje da Republika Srpska može da se otcijepi ili pripoji Srbiji samo poslije nekog novog rata.

Izgleda da je u genima Izetbegovića da sva neriješena pitanja žele rješavati ratnom prijetnjom, a ne dogovorom.

Bosne, kakvu priželjkuju Kurtćehajići, Izetbegovići i ini Bošnjaci, nema više, nestala je u Dejtonu, a stvorena nova zajednica koju čine Republika Srpska i Federacija BiH.

Postojeća, bez prefiksa država ili republika, podijeljena je i sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH i kao takva ovjerena međunarodnim ugovorom u Dejtonu i Parizu, 21. novembra, odnosno 14. decembra 1995. godine.

I tu nema nošta sporno, samo je, kao takvu zajednicu treba prihvatiti i razvijati.

Kurtćehajić svoju netrpeljivu poruku prema Srbima i Republici Srpskoj, koju su prenijeli federalni mediji, nije slučajno uputio baš juče, uoči 12. avgusta, kada je prije 28 godina Narodna skupština Srpske Republike BiH ozvaničila naziv Republika Srpska.

Ostaje otvoreno pitanje zašto Kurtećahajić uoči i na bitne istorijske datume Republike Srpske osporava nešto što ne može osporiti. Zašto svojim nepromišljenim intelektualnim potezima razara postojeće, ali suviše tanke niti, koje još drže ovakvu BiH na vještačkoj ventilaciji.

Zašto Kurtćehajić svoj intelektualni opus ne usmjeri, između ostalog, na čestitanje 28-godišnjeg postojanja Republike Srpske i poziv da se, prema važećim pravnim okvirima i ustavnim ovlašćenjima, bez zadiranja u vitalne interese nijednog naroda, gradi nova BiH zajednica koja se zove Republika Srpska i Federacija BiH.

Isto važi i za Izetbegovića mlađeg, koji je kako zlobnici kažu, prošli rat proveo u trezoru Narodne banke u Sarajevu, a sada olako datim prijetnjama, možda bi nove konflikte posmatrao iz Istanbula.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se