8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Izbori u Mostaru: Srbi između dva bloka traže šansu za prolaz

MOSTAR – Bošnjačke partije predvođene SDA i SBB-om na korak su do zajedničkog nastupa na lokalnim izborima u Mostaru, a ukoliko im se pridruže i SDP i Naša stranka, koji su ranije potpisali sporazum, u Mostaru će na izbore izaći tri bloka okupljena oko tri konstitutivna naroda.

Da se „probosanske“ stranke okupe zajedno u koaliciji, pozvao je DF, ističući da Dragan Čović i Milorad Dodik, lideri HDZ-a i SNSD-a, „svim snagama pokušavaju doći do većine u Gradskom vijeću Mostara“ te da lokalni izbori u Mostaru nisu ni vrijeme ni mjesto za ideološke podjele na ljevicu i desnicu, nego su i mjesto i vrijeme za zajednički nastup svih probosanskih stranaka i pokušaj „zaustavljanja osovine Čović – Dodik“.

Još ranije je dogovoreno da stranke okupljene oko HNS-a, a predvođene HDZ-om izađu zajedno na izbore u Mostaru, a i Srbi, tačnije udruženja koja okupljaju Srbe, okupiće se oko SDS-a i SNSD-a, koji su dogovorili i potvrdili saradnju na sastanku kod Željke Cvijanović, predsjednice Republike Srpske. Predsjedništva gradskih odbora SNSD-a i SDS-a sinoć su održala sastanak u Mostaru, ali do zaključenja ovog broja on nije bio završen.

-Za nas Srbe nema veze što se prave blokovi, mi svoju šansu tražimo u registraciji birača iz inostranstva i njihovom motivisanju da glasaju. Zasad se radi dobar posao i mi vjerujemo da imamo šansu da prođemo u Gradsko vijeće Mostara. I danas SDA ima svog Srbina u Mostaru i sve ostale partije i tako će biti uvijek. Bitno je da se napravi jedinstvena lista i da je što više Srba podrži – rekao je Mladen Krnjeušić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a u Mostaru.

Kada je riječ o bošnjačkom bloku u Mostaru, juče su se sastali predstavnici SDA, SBB-a, DF-a, SBiH i BPS-a i otpočeli razgovore o aktivnostima koje će preduzeti kako bi se došlo do sporazuma kojim će se napraviti koalicija za zajednički nastup ovih stranaka na izborima 2020. godine.

-U narednom periodu dogovoriće se sastanak gdje će biti pozvane i ostale partije koje egzistiraju u Mostaru. U narednim danima biće dogovoreno da se na nivou gradskih odbora delegiraju eksperti koji bi trebalo da izrade zajedničku platformu o nastupu na izborima u Mostaru – rekao je Anel Kljako, predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a, dodajući da će poziv biti upućen Prvoj mostarskoj partiji, Platformi za progres, a zatim i SDP-u i Našoj stranci.

Takođe, naglasio je da će u jednoj fazi razgovora biti pozvani i predstavnici koordinacije Srba da i oni daju svoje mišljenje o ovoj koaliciji, a naredni sastanak bošnjačkih stranaka trebalo bi da bude održan već sutra.

-Ne znam šta ćemo im mi,  ali nije problem sjesti i razgovarati. Ne sumnjam uopšte da će oni naći Srbe za listu, proći cenzus i preko količnika dobiti Srbina u Gradskom vijeću Mostara, ali bez obzira na to, mi idemo kako smo se i dogovorili i vjerujem da ćemo preći cenzus, a to što Bošnjaci i Hrvati imaju svoje blokove, to nema veze i neće uticati na nas“, rekao je Dušan Golo, predsjednik Koordinacije srpskih udruženja u Mostaru.

Inače posljednji izbori u Mostaru održani su prije 12 godina, a CIK je odlučio da ove godine građani Mostara izađu na glasanje 20. decembra.

Kada je riječ o samom sastavu Gradskog vijeća u Mostaru, u njemu će sjediti 35 vijećnika, s tim da ih može biti najviše 15 iz jednog konstitutivnog naroda, a najmanje četiri te jedan iz reda ostalih. Upravo ova četiri vijećnika rezervisana su za Srbe, a do sada su njih predstavljali uglavnom ljudi sa lista SDA, SDP-a i HDZ-a i za 25 godina nisu potegli nijednom pitanje vitalnog nacionalnog interesa iako su na to imali pravo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se