DruštvoINFOCENTARnaslovnaVIJESTI

Danas je Međunarodni dan mladih

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1999. godine donijela odluku da se 12. avgust obilježava kao Međunarodni dan mladih, a ovogodišnja tema je „Angažovanje mladih za globalno djelovanje“.

Tema Međunarodnog dana mladih 2020 „Angažovanje mladih za globalno djelovanje“ želi istaći načine na koje angažman mladih na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou obogaćuje nacionalne i multilateralne institucije i procese, kao i izvlačenje pouka o kako se njihova zastupljenost i angažman u formalnoj institucionalnoj politici može značajno poboljšati, navodi se iz UN-a.

Iz UN-a još navode da omogućavanje uključivanja mladih u formalne političke mehanizme povećava pravičnost političkih procesa smanjenjem demokratskog deficita, doprinosi boljim i održivijim politikama, a ima i simboličku važnost koja može dodatno pridonijeti vraćanju povjerenja u javne institucije, naročito među mladima. Pored toga, velika većina izazova s ​​kojima se čovječanstvo trenutno suočava, poput epidemije COVID-19 i klimatskih promjena, zahtijeva usklađeno globalno djelovanje i značajno angažiranje i sudjelovanje mladih kako bi se efikasno riješilo.

Međunarodni dan mladih je godišnji međunarodni događaj koji se slavi 12. avgusta. Prvi put obilježen 2000. godine, dan ima svrhu da skrene pažnju na probleme, kulturna i pravna pitanja omladine, učenika, studenata.

Izvor
bhrt
Tagovi
Back to top button
Close
Close