DruštvoINFOCENTAR

Da li je BiH zakoračila u “italijanski scenario“?

BiH je već zakoračila u “italijanski scenario” i potrebno je pod hitno uvesti vanredno stanje, jer nas očekuje kolaps sistema, upozorava direktor Doma zdravlja u Ustikolini, prim. dr Alija Begović.

U pitanju su dani da se restriktivnim mjerama pokuša spriječiti katastrofa, upozoravao je u razgovoru za “Avaz” i polovinom jula.

„Podaci za petak su govorili da smo imali 506 zaraženih u BiH u jednom danu. U pitanju je čista matematika. Vrlo je jednostavno vidjeti da će, prema dosadašnjim pokazateljima, oko 100 pacijenata od tih 500 završiti na bolničkom liječenju. Samo u jednom danu treba nam 100 kreveta. Dakle, ako ti za jedan dan treba 100 onda u narednih pet dana trebamo 500 kreveta. Bez hitnih mjera desiće se da će ljudi umirati po kućama, slijedi borba za mjesto u bolnici a kakva će ona biti ne znamo. Zato sam veoma zabrinut šta nas sve čeka“, kaže Begović. 

Dok zdravstveni radnici rizikuju živote, poštujući mjere jer su na to prinuđeni, većina ostalih ne nosi ni maske, ne poštuje distancu, pa čak se organizuju i koncerti i drugi skupovi. Predstavnici kriznih štabova, pa i federalni ministar Vjekoslav Mandić, takođe upozoravaju da BiH čeka italijanski ili španski scenario, ali Begović poručuje da nije dovoljno samo pričati.

„Ja nemam instrumente i moram da pričam, jer nemam drugog načina. Ja mogu u Ustikolini svoj Dom zdravlja urediti, ali ništa ni dalje ni šire od toga. Smatram da se vanredno stanje pod hitno mora uvesti, da se zabranama kretanja, rada objekata, policijskim satom i drugim mjerama život ponovo treba zaustaviti, kako bismo broj novozaraženih vratili na stotinjak dnevno, da se tako borimo do vakcine u narednih 4-5 mjeseci, ako bude sreće.


Ovako iritiraju ove “alibi naredbe”, jer nije posao vlasti da naredi već i da obezbijedi da te naredbe budu provedene. Bolje je sada uvesti restriktivne mjere i potruditi se da tokom te dvije sedmice strukture poput policije, inspekcije i druge obezbijede da se naredbe poštuju i ubuduće, jer ako se ne zatvorimo na dvije sedmice, onda će se to vrlo brzo morati uraditi, ali na dva mjeseca kao u Italiji“, ističe Begović. 

(Avaz)

Back to top button
Close
Close