12.4 C
Zvornik
01. октобра 2022.

Cvijanović: Mnogi su ljubomorni na ono što Srpska ima sa Srbijom

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su institucije Srpske i Srbije opredijeljene za saradnju iz obostranog interesa, ali i svijesti o tome da sa obje strane Drine živi isti narod koji je upućen jedan prema drugom i da ta veza mora uvijek postojati.

-Zadovoljna sam činjenicom da u posljednjih nekoliko godina imamo možda i najbolje odnose u istoriji Srpske i Srbije. Velika zahvalnost od naših institucija i naroda ide prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, prema Vladi i institucijama Srbije jer su se uvijek stavljali i stavljaju na raspolaganje Srpskoj i našim potrebama – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Šamcu.

Ona je istakla da će tako ostati i u budućnosti jer je to jedino rješenje i za Srpsku i za Srbiju, te da je svaki međusobni razgovor uvijek dobar i konstruktivan sa političkim razumjevanjem, ali i da nosi realizaciju važnih projekata.

Cvijanovićeva je ocijenila da je ugodno znati da Republika Srpska ima Srbiju za partnera, Srbiju kojoj može da se obrati, koja će pomoći u rješavanju problema i da ima Srbiju koja će voditi računa o Srpskoj i koja ima takvu formalno-pravnu obavezu kao potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma, ali i na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama koje su proistekle iz Dejtonskog sporazuma.

Prema njenim riječima, mnogi su ljubomorni na ono što Srpska ima sa Srbijom, među kojima su i oni iz Sarajeva, prvenstveno SDA, jer su uskraćeni za takav iskren, pošten, prijateljski i bratski „link“.

-Sve što su oni imali kao podršku bila je samo kalkulantska priča nekih da bi se ostvarili neki širi politički ciljevi i pozicionirale neke politike koje su možda globalne, ali često se prelamaju na lokalnom terenu, ali ono što imamo sa Srbijom to nema niko – zaključila je Cvijanovićeva koja će se sutra zajedno sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i premijerom Srpske Radovanom Viškovićem u Beogradu sastati sa predsjednikom i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i Anom Brnabić.

Sumnja da je SDA partner za rješavanje problema migranata

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je migrantska kriza ozbiljan problem koji je uzdrmao cijeli region i izrazila sumnju da je SDA partner koji bi se ozbiljno bavio tim pitanjem.

Cvijanovićeva je rekla da je migrantska kriza problem koji je ogolio činjenicu da, možda, i nema dovoljno saradnje, ali ni iskrenosti među zemljama regiona.

-Međutim, odgovornost vidim i na onima koji treba da vode računa o spoljnim granicama EU negdje drugdje, a ne ovdje kod nas u komšiluku i na taj način problem bi vjerovatno mogao da bude, ako ništa drugo, značajno umanjen, a možda čak i riješen u nekom periodu, da se od 2015. godine njime bavilo na taj način – rekla je Cvijanovićeva novinarima u Šamcu.

Ona je rekla da nije sigurna da je SDA partner koji bi se ozbiljno bavio tim pitanjem.

-Ta stranka ima prilično problematičan istorijat odnosa sa mnogim područjima, počevši od onog vremena kada su dolazili strani ratnici na prostor BiH, kada su dobijali ovdje bez ikakvih problema državljanstva i druga dokumenta, a ni danas ne vidim opredijeljenost da se bave tim problemom – rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o optužbama koje dolaze od SDA, Cvijanovićeva je rekla da se članovi te stranke nikada ne bave stvarnim problemima, nego pokušavaju da lopticu prebace nekom drugom ili u tuđe dvorište, te da uporno pokušavaju da prebace krivicu na Republiku Srpsku, a često i na Srbiju.

-Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, to je oduvijek bila meta za skoro sve bošnjačke političare, ali to je jalov, uzaludan politički posao – rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da SDA treba da ponese odgovornost za mnoge procese, jer je doprinijela mnogim od tih procesa.

-Sa druge strane, ako je već u pitanju rješavanje, oni zauzimaju vrlo važne pozicije na nivou Savjeta ministara i na nivou BiH, ali isto tako i na nivou Federacije BiH i kantona, tako da se od njih očekuje da rade i doprinose pronalaženju rješenja, a ne otežavanju situacije -rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila i da su besmislene izjave ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića.

-Umjesto da se zaista bavimo suštinom tog problema, bavimo se besmislenom pričom kako je porasla potrošnja, kako su migranti `kobajagi` zamjena za turiste, kojih nemamo zbog epidemije virusa korona i sve druge stvari koje sam tamo čula“, rekla je Cvijanovićeva.

SDA je saopštila juče nakon sjednice stranačkog kolegijuma da insistira da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu teritoriju BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci većina, te od SNSD-a i HDZ-a traži da „prestanu sa opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na nivou BiH, koje će omogućiti bolje upravljanje migrantskom krizom“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se