DruštvonaslovnaVIJESTI

BOŠNjAČKO STOP ISTRAGAMA ZA RATNE ZLOČINE: Već dvije godine ne usvaja se strategija za rad na najsloženijim predmetima iz rata u BiH

ISTINA o zločinama nad Srbima u ratu u BiH još dugo će ostati u raznim fiokama po pravosudnim institucijama BiH, jer bošnjačka politička elita već dvije godine planski stopira usvajanje Strategije za rad na najsloženijim predmetima ratnih zločina u BiH

Ovaj dokument koji je zaustavljen u Sarajevu od strane bošnjačkih političara, predvidio je i disciplinsku kaznu za tužioce i druge nosioce pravosudnih funkcija zbog opstrukcije u završavanju tih predmeta.

Najmonstruozniji zločini nad Srbima, pogotovo u Sarajevu, u 132 mjesta zatočenja Srba, gdje su muškarci ubijani a žene silovane, ili masovni zločini nad Srbima u Podrinju, ostaju tako i dalje bez kazne, a zločinci, prije svih Bošnjaci, i dalje na slobodi.

Bošnjaci su stavili „stop“ na usvajanje Strategije koja bi stupanjem na snagu konačno donijela procesuiranje stotine predmeta, gde su Srbi žrtve ratnih zločina, kaže Milorad Kojić, direktor Republičkog Centra za istraživanje rata i ratnih zločina Republike Srpske.

On ističe da bi se presudama za zločine nad Srbima jasno pokazala i istina o ratu u BiH, a to je da nisu samo Bošnjaci žrtve, već i Srbi.
Kojić ističe da je trenutno odnos bošnjačkih političara prema ovom dokumentu takav da on nema nadu da će uopšte biti usvojen.

– U Strategiji prioritet u procesuiranju imaju zločini sa najvećim posljedicama, a upravo su to zločini koji su počinjeni nad Srbima. Očigledno je da Bošnjaci ne žele da se suoči sa prošlosti gdje su oni učestvovali u strašnim zločinima i ubijanju Srba na prostoru BiH. Upravo iz tog razloga i ne žele da zadovolje univerzalnu pravdu za svaku porodicu žrtava i one koji su preživjele ratne zločine – ističe Kojić.

Kako kaže, opstrukcija od strane Bošnjaka i političkih elita iz Sarajeva traje već dvije godine.

– Imamo puno pravo da kažemo da ako se strategija ne usvoji u narednih desetak mjeseci, ovaj dokument će biti samo prazno slovo na papiru. Realno ovaj dokument je dao okvir do 2023. godine da se neke stvari završe u BiH i da se okončaju predmeti velikih ratnih zločina nad Srbima i drugim narodima – pojašnjava Kojić.

Izvor
Novosti
Tagovi
Back to top button
Close
Close