3.4 C
Zvornik
04. децембра 2022.

Atentator na Antu Pavelića dobija i tablu u Beogradu

U Beogradu će u sredu Grad Beograd svečano otkriti spomen-ploču posvećenu Blagoju Jovoviću, heroju koji je pucao na ustaškog vođu Antu Pavelića. Tabla u zemunskom naselju stajaće pored naziva ulice koja će biti nazvana po Jovoviću.

„U sredu otkrivamo spomen ploču koja će se nalaziti pored table sa imenom ulice“, rekao je gradonačelnik Goran Vesić.

Imenujući ulicu po Blagoju Jovoviću, Beograd ukazuje počast srpskom heroju za njegov herojski čin, i to nakon što je on decenijama bio nepoznat za srpsku istoriju.

Ovaj tekst pisaće na tabli u sadašnjoj Zagorskoj ulici u Zemunu, koja će uskoro poneti ime Blagoja Jovovića. Inicijativu da ovaj srpski heroj dobije ulicu u prestonici, pokrenuo je novembra prošle godine Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. Skupština Grada:

lagoje Jovović (1922-1999)

Pucao je 10. aprila 1957. Godine u Buenos Ajresu u Argentini u Antu Pavelića, vođu hrvatskih ustaša, koji je rukovodio genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svetskog rata.

U nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne, Blagoje Jovoić, uz pomoć nekoliko prijatelja, pravdu je uzeo u svoje ruke i izvršio atentat, od čijih je posledica Pavelić kasnije i umro. Na taj način, Blagoje je simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotinu hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša Nezavisne države Hrvatske.

O Blagoju Jovoviću, srpska javnost nije mnogo znala. Identitet atentatora na zloglasnog ustaškog poglavnika bio je tajna sve do 1998. kada se posle više od pola veka u emigraciji, Blagoje Jovović vratio u rodnu Crnu Goru i posetio Ostrog gde se ispovedio mitropolitu Amfilohiju Radoviću, a zatim je i javnosti otkrio deo svoje priče. Ne postoji njegovo autorizovano svedočanstvo o atentatu. On je preminuo 1999. nedugo pošto je obelodanio svoj poduhvat koji je zahtevao izuzetnu hrabrost i spremnost na žrtvu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se