9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Analitičari: Izborni rezultat opozicije u Crnoj Gori zasluga SPC

PODGORICA – Opozicija izborni rezultat „duguje“ Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ocjenjuju danas analitičari u Crnoj Gori.

Predsjednik Upravnog odbora CEMI Zlatko Vujović kaže da je rezultat jučerašnjih izbora izraz nezadovoljstva građana onim što se dešavalo u Crnoj Gori u posljednje četiri godine.

„Lista koju je predvodio Zdravko Krivokapić rezultat je SPC. Nije se desilo nešto dramatično. Ukupan broj partija u opoziciji koje su bliske i podržavale litije je nekoliko procenata veći. Bila je snažna homogenizacija. SPC je uspjela da nekih dva, tri posto dodatno da izvede na izbore, kad govorimo bilo o apstinentima ili onima koji su glasali za DPS“, rekao je Vujović.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je uticao na to da, kako je kazao, SPC uloži svoje resurse i da „prosrpsko biračko tijelo ima svog lidera, što oni inače nisu imali“.

„To je uticalo na nekolika procenata, ali je prije svega uticalo socijalno i ekonomsko nezadovljstvo u zemlji. Mislim da je to skuplje koštalo DPS nego Zakon o slobodi vjeroispovijesti“, istakao je Vujović.

Kad je riječ o identitetskim pitanjima, smatra Vujović, desila su se pomjeranja unutar blokova.

„Kad govorimo o čisto suverenističkim strankama imamo nekih oko 54 posto, pri tome kad bi se uslovno uzela, to ne bi bila tačna procjena da stavimo Demokrate u partiju koju glasaju isključivo prosrpski igrači. Tamo je značajan broj suverenističkih glasova. Tako da vi imate sa aspekta tog pitanja jasno da se nije desila promena u odnosu prema državi, ali jeste prema onima koji su vršili vlast“, rekao je Vujović.

Njegov kolega, politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da jučerašnje izbore ne bi trebalo doživljavati kao nešto traumatično, jer se dogodila tranzicija vlasti koja je, kako je rekao, obilježje zrelih društava.

„Od tog ključnog matematičkog proračuna teško da se šta može promeniti, jer koalicija okupljena oko DF-a, zajedno sa ove druge dve koalicije ima 41 poslanika i to je ta većina“, rekao je Vukadinović u Jutarnjem programu TVCG, prenio je portal RTCG.

Sve to se, pojašnjava, dešava nakon „skoro tri decenije vladavine jedne partije i jednog režima“, pored svih najava da može doći do incidentnih situacija.

Sve ovo što se događa ne bi, kaže on, trebalo shvatiti kao smak svijeta, „nego kao mirnu tranziciju vlasti, jer sad tek nastaju problemi“.

„Ove tri koalicije koje najavljuju da će praviti vlast su imale zajednički cilj – smjena DPS-a. To su uradili, ali sad ide teži period. Treba da pokažu koalicioni kapacitet. Crnoj Gori treba efikasna vlast i vlada. Vidjeli smo sinoć neke disonantne tonove, jedni predlažu ekspertsku vlade, drugi su lidera svoje partije za premijera nominovali, a sumnjam da i ovi treći, koji su lideri, da neće imati kandidat za premijera i uzmu dio kolača“, rekao je Vukadinović.

DF je, smatra on, pobjednik izbora, pa će teško dozvoliti da budu žrtva postizbornog dogovaranja, „jer su lavovski dio posla obavili“.

„DPS je relativni pobednik izbora. Oni su najjača partija, ali je očigledno da će neko drugi formirati vlast, da DPS sada neće moći da ima koalicioni kapacitet, jer je glas od HGI izgubljen. Podjela u hrvatskom korpusu je uticala na to“, rekao je Vukadinović.

Pravoslavna zajednica, uvjeren je Vukadinović, izvukla je nosioca liste DF-a.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je bila inicijalna kapisla“, smatra Vukadinović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se