0.4 C
Zvornik
02. априла 2023.

„Alumina“ uspješno posluje bez obzira na pandemiju

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, u jučerapnjoj posjeti kompaniji „Alumina“ istakao je da je broj radnika koji je radio prije korone i sada isti, da nije bilo otpuštanja, da je proizvodnja nešto manja od planirane, ali dovoljna da fabrika nije u gubitku. Ovom prilikom razgovarao je sa upravom i menadžmentom kompanije „Alumina“, kao i sa stečajnim upravnikom fabrike glinice „Birač“.

Višković je ukazao da je fabrika prije par godina bila na metalurškom programu, a danas je 100 odsto na nemetalurškom, te da je zahvaljujući radnicima, tehnolozima i stručnjacima spašena da ne ode u staro gvožđe.

-Oni su u hodu promijenili proizvodni program, prilagodili se svjetskom i evropskom tržištu, gdje su prisutni u većini zemalja – rekao je Višković.

Radovan Višković

On je naglasio da su, i pored krize koja je zahvatila Evropu i čitav svijet, zaposleni u kompaniju pronašli nove kupce, osvojili nove proizvode i da dalje investiraju u nove proizvodne pogone.

Višković kaže da je sa upravom, menadžmentom i predstavnicima sindikata kompanije, kao i sa stečajnim upravnikom fabrike glinice „Birač“ razgovarao o tome šta institucije Srpske mogu da urade kako bi pomogle ovom kolektivu da se stečaj što prije završi, da bi se fabrika svrstala u red evropskih i obezbjedila dobro, ne samo zaposlenim, nego i Srpskoj i šire.

Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Mile Matić rekao je da je upoznao premijera Republike Srpske sa proizvodnim aktivnostima i novim pogonima silika gela, gdje ima više proizvoda.

-Iza nas je težak period, globalna kriza izazvana pandemijom virusa korona, ali i pored toga pokazujemo da smo održiv sistem. Manji su nam proizvodni rezultati poslovanja i manji izvoz, ali je firma održiva – rekao je Matić, koji je zahvalio premijeru Srpske na posjeti ovom kolektivu.

Radovan Višković i Mile Matić

Višković i Matić su obišli pogon za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, u koji je uloženo oko 30 miliona KM.

Projekat izgradnje ovog pogona počeo je da se realizuje krajem 2016. godine i u poslednje tri godine ovo je jedna od najvažnijih investicija u kompaniji „Alumina“.

Građevinski kompleks obuhvata oko 10.000 metara kvadratnih korisnog prostora na kome je instalisana tehnološka oprema.

Kompanija „Alumina“ sa proizvodnjom fino precipitiranih hidrata, od druge polovine 2017. godine zakoračila je na inostrano tržište sa kapacitetom od 10.000 tona.

Projekat je realizovan u više faza, a završetkom faze „3-b“ u aprilu stvoreni su uslovi za godišnju proizvodnju od 60.000 tona fino precipitiranih hidrata.

Realizacijom projekta izgradnje pogona za proizvodnju fino precipitiranih hidrata stvorena je nova proizvodna vrijednost, koja će obezbjediti bolju tržišnu poziciju i progres kompaniji „Alumina“.

Precipitirani hidrati se koriste uglavnom u proizvodnji elektroenergetskih kablova, što je i osnovna primjena, te za proizvodnju nekih gumenih i plastičnih materijala, kao dodatak ostalim komponentama.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
971PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se