EkonomijaLIFESTYLESvijetZdravlje i lepota

Zara, H&M i Stradivarijus stavljaju katanac širom svijeta, nestaje brza moda kakvu smo znali

 Posle 20 godina vladavine i ogromne zarade takozavana „brza moda“ (fast fashion) trpi ogromne gubitke i proizvođaci poput svedskog gignta H&M, spanske „Zare“ „Paul&Bear“,“Stradivariusa“ zatvaraju hiljade prodavnica sirom sveta, a bez posla ostaju prodavaci u razvijenom svetu i radnici u siromasnim zemljama piše dnevni list “Hafinghton Post”.

Prema procenama lista The Busineš & fashion, globalna industrija mode, odeca i cipele, će zbog pandemije i krize imati između 25 i 30 odsto gubitaka. Ogromna suma budući da ova privredna grana, na svetskom nivou, godisnje zarađuje 2,5 triliona dolara.

Jeftina modna odeca po sistemu „obuci i baci“, trpi velike gubitke zbog pandemije Covida19, a tome je doprinela činjenica da je jeftina moda globalizina, to jest proizvodi se u udaljenim delovima sveta, sto je u vreme pandemije koronavirusa doprinelo prekidu komunikacija.

“Covid-19 je samo otkrio probleme proizvodnje brze odece kojima vec dugo ne ide dobro. Previše je proizvodnje, neodrživa je za planetu. “ rekao je za Hafington Post, direktor međunarodnog Instituta za Modni Dizajn i Marketing “Polimoda”, Danilo Venturi.

Podsetimo, modni gigant Zara najavio je da će zatvoriti 1.200 radnji širom sveta, ali da im je dugoročniji plan da se preusmere na online prodaju.

To je dovelo do pitanja i da li će biti zatvaranja njihovih radnji u Beogradu, o čemu se u poslednje vreme govori po gradskim kuloarima, ali još zvanične potvrde niti demantija o tome nema.

Izvor
telegraf.rs
Back to top button
Close
Close