23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Za ulazak u Hrvatsku neophodan negativan PCR test

Za osobe koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja od danas je obavezan zdravstveni nadzor uz samoizolaciju u trajanju od 14 dana, koja se može skratiti na sedam dana ako se osoba o svom trošku testira na virus korona i dobije negativan rezultat PCR testa, saopšteno je iz Granične policije BiH.
Obavještenje o novim uputstvima Granična policija BiH dobila je od Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima, te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje.

Zabrana se ne odnosi ni na prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju funkcija.

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti da li su napustili područje Hrvatske u roku od 12 časova.

Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Hrvatske u susjednu državu, koja će mu omogućiti ulazak.

Osobe koje idu u Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi privredni interes, te osobe koje putuju radi školovanja, mogu ući u tu zemlju bez obaveze samoizolacije ako predoče negativan nalaz PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na virus korona. Test ne smije biti stariji od 48 časova.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavati određenih mjera.

Izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na neophodno – obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u Hrvatsku, obavljanje aktivnosti uz kontinuirano pojačano sprovođenje higijenskih mjera, uz preporuku korištenja maske, održavanja distance minimalno 1,5 metar, te redovnim pranjem ruku.

Preporučuje se izbjegavanje korištenja javnog prevoza, nepotrebnih sastanaka, a usluge plaćanja obavljati bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili onlajn uslugama.

Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, u slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije – kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah, otežano disanje ili gubitak čula mirisa, potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se ljekaru u turističkoj ili kovid-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma, osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194, dodaje se u saopštenju.

Od ove odluke izuzeti su državljani EU /bez obzira na mjesto prebivališta/, šengenskog prostora i država pridruženih šengenskom prostoru, kao i članovi njihovih porodica, te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na osnovu Direktive Savjeta 2003/109/EZ od 25. novembra 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka na osnovu drugih direktiva EU ili nacionalnog prava.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se