20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Virus se ne ponaša kao sezonski grip: Stigao drugi talas ili se prvi nastavio?

Pandemija virusa korona ponovo masovno „kosi“ i čovječanstvo pliva u najavljenom, drugom talasu zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da se širenje infekcije na sjevernoj hemisferi ni tokom ljeta nije smirilo, što je potvrda crnih slutnji da se virus ne ponaša kao sezonski grip. SZO ocijenjuje da se pandemija i dalje ubrzava, jer je broj slučajeva zaraze tokom proteklih šest sedmica – udvostručen!

Tedros Adhanom Gebrejesus, direktor SZO, sazvaće tokom ove nedjelje Komisiju za vanredne situacije SZO, šest mjeseci pošto je Organizacija proglasila vanrednu situaciju u javnom zdravstvu na međunarodnom nivou. „Kovid 19 je promijenio naš svijet, razdvojio ljude, zajednice i narode“, kaže Gebrejesus.

– Ljudi i dalje razmišljaju o godišnjim dobima, ali je u slučaju korone, to bez značaja – kaže Margaret Heris iz SZO. – Više ne možemo razmišljati u kategorijama prvi, drugi, treći talas, jer je u pitanju samo jedan ogromni talas, koji će ići gore-dole. Samo ako se on zaravni da se po njemu može tapkati nogama, možemo da budemo optimisti.

Iran je jedan od mnogobrojnih primjera da je ceh koji se plaća naglom popuštanju restriktivnih mjera papren. U protekla 24 sata, u ovoj zemlji, najteže pogođenoj pandemijom kovida 19 na Bliskom istoku, umrlo je 235 ljudi. Jedna od tačaka na kojima kovid 19 „eksplodira“ je Ukrajina, jer je danima priliv novooboljelih blizu hiljadu, a slično je i na Filipinima, gdje dvije nedjelje taj broj ne pada ispod hiljadu dnevno!

Prema novim podacima, u svijetu je virusom korona zaraženo više od 16,6 miliona ljudi, a od posljedica kovida 19 preminulo više od 656.000 obolelih. Najgore je u SAD, Brazilu, Indiji.

Njemački šef diplomatije Hajko Mas preporučio je građanima da ne putuju na odmor u nekoliko španskih regija, uključujući Kataloniju, što je izazvalo ljuti odgovor sa iberijskog poluostrva. Vlada u Madridu tvrdi da „je zemlja sigurna za turiste“ uprkos tome što Francuska, Njemačka i Velika Britanija upozoravaju svoje građane da ne putuju u neke španske regione.

Nema predaha od korone i na južnoj hemisferi. Naprotiv, u Australiji se za 24 sata, i pored strogih mera prema kojima je cela država Viktorija stavljena u karantin, obolelo 119 ljudi, a smrtonosni vurus je ušao i u staračke domove.

Češka, jedna od rijetkih bezbjednih oaza, juče je predstavila „kovid 19 semafor“ gdje su bojama semafora označene opštine prema stepenu rizika zaraze. Narandžaste oblasti su one sa blago povećanim rizikom, u koje spada i Prag, dok cela zemlja, ipak, ostaje u – zelenom.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se