9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

U Trnovu mural Novaka Đokovića visok osam metara

Akademski slikar iz Istočnog Sarajeva Miloš Popović, autor murala Novaka Đokovića koji je naslikan na stambenoj zgradi na Trgu Srđana Kneževića u Trnovu, izjavio je Srni da je ovo bio poprilično težak i izazovan posao, s obzirom na to da je riječ o portretu i odgovornosti da lik treba da bude autentičan.

Popović dodaje da je mural visine osam metara, te da je vjerovatno i najveći koji je posvećen najboljem teniseru na svijetu – Novaku Đokoviću.

– Bilo je potrebno pet dana kako bi mural bio završen. Prenos skice na zid vršio se putem takozvane „mreže“ kojom su se služili još i stari majstori gdje su svoje male skice prenosili na stropove crkava, velika platna i tako dobijali refrentne tačke – objašnjava Popović, dodajući da su mu tokom rada pomogli studenti grafičkog dizajna Đorđe Paštar i Boris Tomić.

Popović kaže da murali sami po sebi izazivaju veliku pažnju javnosti, tako da se već prvi dan po obrisima i konturama moglo naslutiti da se radi o liku Novaka Đokovića, što je ohrabrilo cijelu ekipu u nastavku posla.

Inicijativu za izradu murala, kako je rekao, pokrenula je Turistička organizacija opštine Trnovo, te da je on rado prihvatio njihov poziv.

– Moje primarno interesovanje vezano je za druge tehnike slikarstva. Mada ovo nije prvi mural koji sam naslikao, priznajem da sam u početku mislio da je to krupan zadatak za mene. Imao sam priliku da se okušam u ovoj tehnici u prethodnom periodu kada sam oslikao mural na Јahorini, međutim, bio je manje zahtjevan od ovog u Trnovu – rekao je Popović.

Popović dodaje da su prve reakcije pozitivne, ali je bilo i onih koji su smatrali da je to paradoks jer postoje i bliži motivi vezani za Trnovo.

– S obzirom na to da je Novak broj jedan u svijetu sporta, to je globalna poruka. Vjerujem da će svi koji posjete ovu malu opštinu, iskoristiti priliku da se fotografišu pored murala, te bar na kratko provedu vrijeme u ovom malom mjestu, koje zaista posjeduje bogatu turističku ponudu – rekao je Popović.

Miloš Popović rođen je u Sarajevu 1988. godine, a trenutno živi u Istočnom Sarajevu. Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu upisao je 2013. godine, a diplomirao 2017. godine na Odsjeku slikarstvo.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se