DruštvoVIJESTI

Trivić: Ne postoji potreba za smanjenjem broja nastavnog kadra

BANjALUKA – Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da trenutno ne postoji potreba za smanjenjem broja nastavnog kadra u školama u Srpskoj.

„U ovom momentu nemamo potpune tehnološke viškove, koji bi podrazumijevali da ti ljudi izgube status zaposlenih“, rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je napomenula i da broj đaka u novoj školskoj godini ne odstupa u velikoj mjeri od onog koji je bio ove školske godine.

Kada je riječ o učenicima bošnjačke nacionalnosti i izučavanju jezika, Trivićeva je navela da će učenje jezika u školama biti organizovano onako kako definišu Ustav BiH i Ustav Republike Srpske, a prema kojima su jezici naroda u BiH srpski, hrvatski i jezik bošnjačkog naroda.  

Trivić: U novu školsku godinu sa novim mogućnostima i modelima nastave

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je danas u Banjaluci da je plan da đaci novu školasku godinu počnu u školskim klupama, u skladu sa epidemiološkom situacijom, te sa renoviranim planovima i programima, kao i novim mogućnostima i modelima nastave u stimulativnom okruženju.
Trivićeva je navela da, s obzirom na novo vrijeme u kojem djeca danas odrastaju, interaktivnost u samoj nastavi podrazumijeva i uvođenje digitalnih udžbenika u učionice.

„Već uveliko pripremamo i određeni broj dio digitalnih udžbenika, koji će imati samo primjenu u učionici. To znači da za određene predmete učenici neće morati kada idu u školu nositi udžbenike“, rekla je novinarima Trivićeva, nakon sastanka sa predsjednicima aktiva direktora osnovnih škola.

Ona je napomenula da će nastavnici biti obučeni da, primjenjujući interaktivne metode pristupa nastavi, učenicima omoguće istraživanja na samom času, koristeći nove tehnologije i da tako stiču dodatna znanja o datoj temi.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je da novim planom i programom predviđeno da učenici prva tri razreda svaki dan prije početka nastave imaju 15 minuta fizičkih vježbi, te da to ne znači da neće biti časova fizičkog vaspitanja.

„Osim toga, napravili smo i programe za neke fakultativne predmete, koje će učenici pohađati u skladu sa svojim sklonostima, te programe za dodatnu nastavu za one koji su talentovani i mogu postići više“, rekao je Damjanović.

On je napomenuo da će od sljedeće školske godine biti na snazi i standardi rada stručnih saradnika, prema kojima će oni tačno znati koji su njihovi poslovi i zadaci, kako bi okruženje i rad u školama bio što bolji i efikasniji.

„Naročito smo zadovoljni što će već od naredne školske godine sve škole imati elektronske dnevnike jer se pokazalo da su škole koje su imale ove dnevnike uvanrednim okolnostima u prethodnm periodu bile mnogo efikasnije od onih koje nisu“, rekao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora Sarajevsko-romanijske regije Danijela Mrda istakla je značaj interaktivnog odvijanja nastave i stimulativnog okruženja, te da će škole raspust iskoristiti da pripreme što veći broj učionica za moderan način nastave.

„Cilj je da prostor u kojem učenici borave izaziva jednu vrstu emotivnog rasterećenja, što će im omogućiti da na kvaliteniji i njima prilagođeniji način uče“, rekla je Mrda.

Ona je navela da su vanredne okolnosti izazvane epidemijom virusa korona pokazale koliko je važno da škole imaju elektronske dnevnike, e-učionice, te mogućnost da djeca mogu onlajn pristupiti izvođenju nastave na daljinu, te razmjenu informacija sa svojim nastavnicima.

„Kada je riječ o stimulativnom okruženju, akcenat je na ambijentu u kojem učenici borave i rade, kao i boja u prostoru koje utiču na njihovo učenje i razmišljanje, te im daje mogućnost da mogu da ustanu i kružno funkcionišu kroz učionicu“, rekla je Mrda.

Izvor
Srna
Tagovi
Back to top button
Close
Close