9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Teške kliničke slike i među mlađom populacijom

Epidemiološka situacija u Srpskoj je i dalje nepovoljna, a ono što je bitno naglasiti je da se promijenila struktura oboljelih – rekla je gostujući u Јutarnjem programu naše televizije epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Јelena Đaković Dević.

– Na početku epidemije uglavnom smo teže kliničke slike viđali kod osoba starije životne dobi i osoba sa hroničnim bolestima. Sada teške kliničke slike imamo i među mlađom populacijom – rekla je Đaković Dević za RTRS.

Istakla je da je to negdje i očekivano.

– Novooboljeli su uglavnom „mobilna“ populacija, koja se trenutno sada mnogo više nalazi u situacijama gdje je prenos virusa moguć – naglasila je ona.

Istakla je da postoji više razloga za ovako veliki broj zaraženih.

– Analizirajući situaciju na terenu sa našim epidemilozima više je razloga za velike brojeve. Otkrivali smo mnogo zaraženih u firmama, vrtićima, na raznim proslavama i okupljanjima, gdje se nisu mogle ispoštovati preporučene mjere – istakla je Đaković Dević.

Dodala je da brojke zaraženih su nešto što nam se apsolutno ne dopada.

– Od početka juna se bilježi neka uzlazna putanja što se tiče novooboljelih, a u posljednje dvije sedmice sa izraženim pogoršanjem – rekla je Đaković Dević.

Što se tiče same kliničke slike oboljelih, dodala je da je i dalje negdje 80 odsto slučajeva, gdje je slaba klinička slika ili su asimptomatski nosioci virusa.

– Međutim, u nekih 20 odsto slučajeva su osobe sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom – naglasila je ona.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se