8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Stručnjaci SZO pripremaju istragu o porijeklu pandemije

PEKING – Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ provešće naredna dva dana u glavnom gradu Kine da bi pripremili dolazak veće misije koja će istraživati porijeklo pandemije kovid-19.

Jedan stručnjak za zdravlje životinja i jedan epidemiolog će tokom boravka u Pekingu u naredna dva dana raditi na pripremi rada buduće misije, čiji je cilj da se utvrdi kako je virus prešao sa životinja na ljude, saopštila je SZO.

Naučnici vjeruju da virus vodi porijeklo iz slijepih miševa i da je potom preko nekog drugog sisara, poput cibetke ili pangolina prešao na ljude na pijaci svježe hrane u centralnom kineskom gradu Vuhan krajem prošle godine.

Kina je preduzela akciju protiv trgovine divljim životinjama, zatvorila pojedine pijace za prodaju sirove hrane i uvela striktne mjere koje su zaustavile širenje virusa korona u ovoj zemlji.

Misija SZO je politički osjetljiva, pošto dolazi u vrijeme kada SAD preduzimaju korake za napuštanje SZO povodom optužbi da je agencija loše rješavala pandemiju i da je naklonjena Kini, prenio je AP.

Više od 120 zemalja pozvalo je da se istraži porijeklo virusa na skupštini SZO u maju. Kina je insisitirala da SZO treba da vodi istragu i da akcija treba da bude obavljena kada se pandemija dovede pod kontrolu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se