SvijetVIJESTI

Stiže najstrašniji ruski brod!

Nuklearna raketna krstarica „Admiral Nahimov“ biće vraćena u sastav ruske Ratne mornarice 2022. godine.

Brod se potpuno modernizuje, a u novom sastavu naoružanja imaće i arsenal hipersoničnih raketa „Cirkon“, zbog čega stručnjaci smatraju da će ova krstarica biti jedan od najstrašnijih i najmoćnijih brodova u ruskoj floti.

Prema mišljenju mornara i stručnjaka, modernizovana krstarica, naoružana hipersoničnim raketama „Cirkon“, kao i protivbrodskim sistemima „Paket-NK“ i „Otvet“, značajno će ojačati rusku Sjevernu flotu.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da će se na krstarici zamijeniti svi glavni dijelovi, pogonski sistem, kablovi, naoružanje i sredstva PVO. Pored toga, modernizovaće se kabine i tovarni prostor.

Važno je naglasiti da modernizacija broda iziskuje velike troškove. Trenutno je krstarica naoružana raketama P-700 „Granit“, od vazdušnih napada je štiti S-300F i sistem „Kortik“. To je veoma efikasno oružje, ali ipak treba imati u vidu da je brod porinut 1986. godine, zbog čega je modernizacija bila neophodna.

Na primjer, S-300 zamijeniće protivavionski raketni sistemi „Poliment-Redut“. Sa pojavom raketa dugog dometa, taj sistem će biti u stanju da presreće mete na daljini do 400 kilometara. Trenutno je naoružan raketama čiji je maksimalni domet 150 kilometara.

Takođe se navodi da će krstarica najvjerovatnije biti opremljena pomorskom modifikacijom protivavionskog sistema dugog dometa S-400 „Trijumf“ sa arsenalom od 96 raketa.

Analitičari smatraju da je „Admiral Nahimov“ izuzetno strašan brod za potencijalnog protivnika. Prema njihovim riječima, dimenzije broda omogućavaju da se na njemu rasporedi širok spektar opreme, oružje za napad i odbranu.

– Rusiji su potrebni brodovi okeanske klase. „Admiral Nahimov“ i njegov brat blizanac „Petar Veliki“, koga takođe očekuje modernizacija, u stanju su da djeluju autonomno daleko od obala Rusije. Imaju komplekse naoružanja koji mogu nanijeti protivniku ozbiljnu štetu. Ovi brodovi se mogu suprotstaviti velikim vojnim pomorskim grupama – rekao je ekspert Dmitrij Litovkin.

U decembru prošle godine prvi zamjenik generalnog direktora „Sevmaša“ Sergej Voronko rekao je da će krstaricu „Admiral Nahimov“ ove godine pripremiti za početak fabričkih testiranja. Brod bi mogao postati jedina u potpunosti modernizovana krstarica ruske Ratne mornarice. Ranije je donesena odluka da se dijelom modernizuju i krstarice „Moskva“ i „Petar Veliki“.

„Admiral Nahimov“ je krstarica projekta 1144 „Orlan“. Trenutno je u funkciji samo jedan brod tog projekta – „Petar Veliki“.

Izvor
Sputnik
Tagovi
Back to top button
Close
Close