4.3 C
Zvornik
18. април 2024.

Srbima u FBiH onemogućeno da obilježe mjesta stradanja

Srbima u Federaciji BiH /FBiH/ onemogućeno je i da obilježe mjesta stradanja tokom proteklog rata, a na teritoriji današnje FBiH ima samo 10 odsto predratnog srpskog stanovništva, izjavio je Srni predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
„Kamo sreće da Srbi u FBiH mogu da obilježe mjesta stradanja kao što to čine Bošnjaci u Prijedoru. Bošnjaci u Prijedoru imaju dan bijelih traka, a nama u Bihaću ne daju ni da obilježimo mjesta gdje su pobili Srbe. U FBiH se mi Srbi ne smijemo ni okupiti“, rekao je Radanović povodom današnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika DŽaferovića date u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora.

Radanović je ukazao da Srbi ne smiju ući u Dobrovoljačku ulicu nego se cvijeće položi na više od 300 metara od mjesta stradanja.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH je naveo i da je prije rata 1991. godine na teritoriji današnje FBiH živjelo 533.000 Srba, a da ih sada prema popisu od 2013. godine živi oko 50.000 što jasno ukazuje da je počinjeno etničko čišćenje.

„Imamo danas samo 10 odsto predratnog srpskog stanovništva na teritoriji FBiH. Treba pogledati istini u oči jer prijeratno multietničko Sarajevo postalo je danas potpuno jednonacionalno“, rekao je Radanović.

Kao prilog toj tvrdnji, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH je naveo da su promijenjena imena ulica i uklonjena sva srpska imena, uključujući i predsjednika ZAVNOBiH-a Vojislava Kecmanovića Đede.

„Činjenica je da Bošnjaci nisu nikad obišli stratišta srpskog naroda u BiH, niti su se izvinili šta su Srbima učinili tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom rata 1992. do 1995. godine“, naveo je Radanović.

Radanović je rekao da su Bošnjaci zajedno sa Hrvatima u Drugom svjetskom ratu učestvovali u genocidu nad Srbima jer je u periodu od 1941. do 1945. godine na prostoru jugoistočne Evrope ubijeno više od 500.000 Srba.

Kao primjer, on je naveo činjenicu da su samo u Garavicama kod Bihaća Bošnjaci zajedno sa Hrvatima tokom Drugog svjetskog rata ubili 14.000 Srba.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović rekao je danas u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora, da je „zločin koji se dogodio u Prijedoru sistematski, udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se