23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Spasić: Zapadni moćnici prave farsu suđenjima zločincima OVK u Hagu

Predsjednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije Simo Spasić smatra neprihvatljivim da su haški istražioci advokati najvećih zločinaca na Balkanu, među kojima je i Hašim Tači, i da je suđenje teroristima OVK-a za zločine nad Srbima pred Specijalnom sudom u Hagu farsa i politička igra zapadnih moćnika.

– To je farsa i politička igra zapadnih moćnika u čijem je prisustvu kidnapovano i ubijeno više od 3.500 Srba i nealbanaca. Neprihvatljivo je da su haški istražioci naprasno postali advokati zločinaca poput Hašim Tačija, a izvjesno i Kadrija Veseljija i te grupe od desetak najvećih zločinaca na prostorima Balkana – naglasio je Spasić.

Razlog je, dodao je, što je on lično u mjestu Rudare 2001. i 2003. godine tadašnjim haškim istražiocima predao stotine izjava, fotografije i brojne druge dokaze porodica kidnapovanih i ubijenih Srba i da su prema njegovim saznanjima ta ista dokumenta predata zločincima, što govori da su suđenja završena.

Udruženje kidnapovanih i ubijenih Srba sa Kosova i Metohije traži da se u Briselu pregovara o sudbini kidnapovanih i ubijenih, ne o sudbini nestalih, kakav je zahtjev albanske strane potpomognute zapadnjačkim mentorima.

On u ime porodica traži da se otvore arhivi OEBS-a iz 1998. godine iz perioda kada je posmatračku misiju vodio Viljem Voker, KFOR-a, UNMIK-a i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta /MKCK/.

– Znamo da posjeduju dokumentaciju koja dokazuje da je veliki broj članova naših porodica kidnapovan i držan u logorima uz znanje američkih marinaca iz baze Bondstil, da su predstavnici MKCK razmjenjivali informacije sa pripadnicima KFOR-a i UNMIK-a o svakom logoru, kidnapovanim i ubijenim i i svakom pronađenom tijelu – tvrdi Spasić.

On je dodao da su predstavnici KFOR-a, svako iz svoje zone odgovornosti, sa sobom nosili dokumentaciju po završetku misije na Kosovu i Metohiji.

Spasić apeluje da državni organi Srbije i delegacija koju u pregovorima sa Prištinom predvodi predsjednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović ne dozvole da se pregovori svedu na pitanje nestalih već da se vode isključivo o sudbini kidnapovanih i ubijenih i da u pregovaračkom timu Srbije mora biti neko od predstavnika kosmetskih žrtava.

– Ne smijemo dozvoliti da se sutra pred Haškim tribunalom sudi samo za „Žutu kuću“. Zločinci moraju odgovarati bar po komandnoj odgovornosti i za masovne grobnice u Klečki, Volujaku, Radonjićkom jezeru, Belaćevcu, Lapušniku – dodao je Spasić.

On je podsjetio da je bivši tužilac Klint Vilijmson u svojstvu haškog istražioca od srpskih vlasti 2000. godine preuzeo braću Ljuana i Bekima Mazrekua uz garancije da će kaznu zatvora nastaviti da izdržavaju u zatvoru Dubrava kod Istoka, a u stvari ih je odveo u Švajcarsku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se