18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Šeranić: Nije bilo testiranja da bi zdravstveni radnici imali bar dan odmora

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da u Srpskoj u protekla 24 časa nije bilo testiranja na virus korona isključivo iz razloga što zdravstvenim radnicima treba bar jedan slobodan dan u toku sedmice.

„Tesiranje je obavljano u subotu, 18. jula, a mi smo već najavljivali da ćemo morati da se organizujemo tako da radnici mogu da imaju jedan slobodan dan, s obzirom na to da je i sezona godišnjih odmora“, rekao je Šeranić novinarima u Derventi.

Šeranić je naglasio da se vitalno ugroženi pacijenti koji idu u bolnice testiraju brzim testovima na prijemu u bolnice.

„Tamo gdje ima potrebe da se takva testiranja odrade ona se hitno odrađuju“, napomenuo je Šeranić.

Što se tiče epidemiološke situacije, Šeranić je naveo da posljednjih sedmica raste broj zaraženih u cijelom regionu.

„Shodno tome, imamo i nešto popunjenije kapacitete u pojedinim bolnicama kada su u pitanju lica sa srednje teškom ili teškom kliničkom slikom“, dodao je Šeranić.

Prema njegovim riječima, značajno je da se ne bilježi rast broja preminulih.

Šeranić je naglasio da u ovom trenutku, svaki pojedinac može da se bori sa virusom korona tako što će nositi masku, redovno prati i dezinfikovati ruke i držati fizičku distancu.

On je naglasio da zdravstvene ustanove u Srpskoj imaju dovoljno zdravstvenih radnika za borbu sa epidemijom.

„Organizujemo rad tako da bolnice i domovi zdravlja mogu da priteknu u pomoć zdravstvenim ustanovama u susjednim lokalnim zajednicama u kojima se eventualno zarazi veći broj građana“, naglasio je Šeranić.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske saopštio je da u protekla 24 časa nisu vršena testiranja na prisustvo virusa korona, te da je preminula jedna osoba iz Ugljevika.

Od početka epidemije, u Republici Srpskoj na virus korona testirano je ukupno 44.767 lica, a infekcija je potvrđena kod 3.719 lica, od kojih je 1.833 ili 49,29 odsto oporavljeno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se