10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

SDS favorit u samo pet opština

BANjALUKA – Uprkos ohrabrujućim porukama koje su juče poslate iz Istočne Ilidže, gdje je SDS proslavio krsnu slavu Petrovdan i tri decenije od osnivanja, u ovoj stranci nemaju razloga za pretjeran optimizam uoči lokalnih izbora koji bi trebalo da budu održani 15. novembra.

Prema tvrdnjama našeg izvora odlično upućenog u dešavanja u najvećoj opozicionoj stranci, na prste jedne ruke mogu se nabrojati lokalne zajednice u kojima kandidati ove stranke mogu da računaju na sasvim izvjesnu pobjedu.

– Zamjenik predsjednika SDS-a i načelnik Lopara Rado Savić jedan je od rijetkih koji može da računa na sigurnu podršku koalicionih partnera, ali i birača. Savić od 2008. godine nadmoćno pobjeđuje u trci za načelnika i poslije toga obezbjeđuje široku podršku u Skupštini. Međutim, ove godine situaciju su zamrsili lideri SNSD-a i DNS-a Milorad Dodik i Nenad Nešić, koji su nedavno postigli dogovor da SNSD podrži kandidata DNS-a za načelnika ove opštine. Zamrsili su zato što je DNS u protekle četiri godine bio u većini sa SDS-om, ali su nedavno napustili koaliciju i dosadašnji zamjenik načelnika iz DNS-a Srećko Ilić najvjerovatnije će biti protivkandidat Saviću. Ali mnogo realnije je ipak da će Savić dobiti i četvrti mandat – tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da će i dugogodišnji načelnik susjednog Ugljevika iz SDS-a Vasilije Perić ponovo biti favorit, bez obzira na to ko mu bude protivkandidat, kao i da načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović može da računa na sasvim izvjesnu pobjedu.

– Načelnik Teslića Milan Miličević, koji je u martu prošle godine uspio da se odupre opozivu, još razmišlja da li će se ponovo kandidovati, a ako se kandiduje, sloviće za blagog favorita, ali ne može da računa na sigurnu pobjedu. Milovan Bjelica na Sokocu moraće da se potrudi za novi mandat, ali i on je favorit u svojoj opštini. Ono što je šokantno je što na tih pet opština staje broj lokalnih zajednica u kojima su do sada stolovali načelnici iz SDS-a koji mogu da računaju na ponovnu podršku birača – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, SDS će tražiti šansu u još nekim lokalnim zajednicama, poput Pala, gdje tinja sukob unutar SNSD-a, kao i u Gacku, i to samo ako se dugogodišnji načelnik Milan Radmilović odluči za novu trku, a isto je i sa načelnikom Berkovića Nenadom Abramovićem, dok u gotovo svim ostalim lokalnim zajednicama kandidati ove stranke, najblaže rečeno, neće biti favoriti.

– U odnosu na 2016. godinu, SDS ne može da računa na Doboj, u kojem se ta stranka još nije oporavila nakon što je gotovo cjelokupno članstvo, zajedno sa Obrenom Petrovićem, prešlo u SNSD. SDS čeka težak oporavak i u Bijeljini, pogotovo nakon što je kompletan klub odbornika u bijeljinskoj Skupštini otišao za Mićom Mićićem u njegovu novu stranku, iako se po nekim informacijama sa terena čini da članstvo nije u potpunosti napustilo SDS, kao u Doboju. Načelnik Kostajnice Drago Bundalo vjerovatno neće ni ići u trku za novi mandat, tako da sa izuzetkom Teslića, SDS u prve tri izborne jedinice neće imati načelnika koji će braniti svoju poziciju – zaključuje naš sagovornik.

Optimizam

Član Glavnog odbora SDS-a i zamjenik šefa poslaničkog kluba u NSRS Zoran Vidić kaže da se ne slaže sa ocjenom da je SDS-u mrka kapa uoči ovogodišnjih lokalnih izbora, pogotovo ne u izbornoj jedinici četiri, iz koje on dolazi.

– Nisam analizirao kapacitete cijele stranke, ali sam ubijeđen u uspjeh SDS-a u opštinama Brod, Modriča i Derventa. Jedan od osnovnih razloga je što naši kandidati za načelnike ukupno imaju 116 godina, a kandidati SNSD-a 197 godina – kaže Vidić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se