5.9 C
Zvornik
18. април 2024.

Šarović za pet mjeseci promijenio stav o Grujičiću

SREBRENICA – Predsjednik SDS-a Mirko Šarović u razmaku od svega nekoliko mjeseci potpuno je promijenio mišljenje o načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću i rezultatima koje je napravio.

Šarović je sredinom februara ove godine prilikom posjete Srebrenici i susreta sa Grujičićem podsjetio da je SDS na prošlim lokalnim izborima pružio podršku Grujičićevoj kandidaturi, ocjenjujući da se to pokazalo opravdanim.

– U ovoj opštini su postignuti dobri rezultati u mnogim oblastima – rekao je tada Šarović.

Prije dva dana, Šarović je za sarajevsku televiziju N1 izjavio da je “SDS Grujičiću dao bezrezervnu podršku prije četiri godine, ali da misli da nije iskoristio ovaj mandat”.

– Nije imao nikakvu viziju, četiri godine je životario bez jasne vizije za ovaj važan grad. Mislimo da ima boljih kandidata – rekao je Šarović.

Mirko Šarović kaže da su izvještaji o Grujičićevom negativnom poslovanju objavljeni nakon njegove februarske posjete Srebrenici.

– Nažalost, pokazalo se da on nije opravdao povjerenje naroda i zato ne može dobiti ni naše povjerenje. SDS-u su interesi naroda uvijek bili iznad stranke i baš zato i sada insistiramo na zajedničkom kandidatu – kaže Šarović.

On pita zar je zajednički kandidat samo onaj čije ime izdiktira SNSD.

– Hajde da razgovaramo o kvalitetnim ljudima i programima bez obzira iz koje su stranke. Uvijek smo spremni da razgovaramo o jednom kandidatu, ali da do njega dođemo dogovorom – kaže Šarović.

S druge strane, Mladen Grujičić kaže da ne zna zašto je Šarović promijenio mišljenje.

– Imao sam dobru saradnju sa Šarovićem u periodu kada je bio ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. Vjerujem da će međustranački razgovori uroditi plodom i da će Srbi ponovo imati zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice – kaže Grujičić.

Politikolog iz Banjaluke Vojislav Savić kaže da je Srebrenica, uz Mostar i Brčko, nacionalni interes i najvažnija opština u kojoj se mora pokazati jedinstvo i sloga srpskih stranaka.

– Mladen Grujičić se odlično nosio sa pritiskom kroz cijeli mandat, a moram priznati da je zaista bilo teških i stresnih momenata. On se etablirao kao stabilan, inkluzivan političar i zbog toga je najrazumnije podržati ga u još jednom mandatu – kaže Savić.

Ukoliko SDS izađe sa drugim kandidatom i Srbi zbog toga ne dobiju načelnika Srebrenice, Savić ocjenjuje da će to biti isključivo zahvaljujući Šarovićevoj nepromišljenoj odluci da SDS ide sa svojim kandidatom.

– Drugo, još tragičnije objašnjenje, bilo bi da odluka nije nepromišljena, nego da je svjesno ušao u taj proces. A opravdanu sumnju u to baca upravo ta promjena Šarovićevog mišljenja o Grujičiću i njegovim rezultatima u protekle četiri godine – kaže Savić.

Podsjećamo, sve stranke sa sjedištem u Sarajevu osim SDP-a krajem maja su postigle dogovor prema kojem će funkcioner SDA iz Srebrenice Alija Tabaković biti njihov zajednički kandidat za načelnika ove opštine.

Jedinstvo na nekoliko dana

Na inicijativu predsjednice Srpske Željke Cvijanović 3. jula u Palati Republike održan je sastanak lidera srpskih parlamentarnih stranaka sa kojeg je poslata poruka da u Srebrenici treba da postoji zajednički nastup na izborima.

Mladen Grujičić već je dobio podršku SNSD-a, NDP-a i Ujedinjene Srpske, a lider SDS-a Mirko Šarović 6. jula je izjavio da SDS predlaže Milisava Marjanovića za zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se