-0.6 C
Zvornik
29. новембра 2022.

Ruski stručnjaci napravili lijek protiv virusa korona

Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je još jedan ruski lijek protiv virusa korona na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir.

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, to jest, devet od deset osoba uz blagovremeno liječenje zagarantovano neće preminuti.

Ispitivanja u kojima je učestvovalo 210 pacijenata sa potvrđenom infekcijom virusa korona u umjerenom stepenu, sprovedena su u medicinskim ustanovama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saransku, Smoljensku i Rjazanju.

Kod 70 odsto pacijenata koji su uzimali ovaj antivirusni lijek, došlo je do preokreta prvih dana bolesti, a poslije četiri dana virus je nestao iz organizma. Desetog dana RLP-test kod 100 odsto ispitanika bio je negativan. U kontrolnoj grupi koja je primala standardni tretman, 70 odsto ljudi se oporavilo za to vrijeme.

-Areplivir je dao veoma dobre rezultate. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opšte intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje. Desetog dana, obim oštećenja pluća smanjen je za 25-35 odsto – istakla je član Ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorka Medicinskog instituta Mordovskog državnog univerziteta „Ogarjov“, jednog od centara u kome su se sprovodila istraživanja.

Nije bilo neželjenih efekata, osim toga da preparat ne smiju uzimati trudnice. Što prije se počne sa terapijom, veća je efikasnost i niži rizik od komplikacija, prenosi Sputnjik.

-Pronašli smo lijek za novu bolest za mjesec i po dana. Ranije je bilo nemoguće povjerovati u to. Ali to nije zasluga samo biologa koji su brzo sintetizovali lijek. Objedinjavanje napora sistemskih biologa i kliničara, naučnika i proizvođača, bilo je moguće zahvaljujući zakonodavnim inicijativama vlade – rekao je rukovodilac kliničkih ispitivanja Ruske akademije nauka Dmitrij Puškar.

Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih Ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lijek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti obezbijeđen lijek koji spašava život.

-Bez obzira na drugi talas bolesti koje se predviđa na jesen, mi imamo „zaštitni kišobran“ – istakao je predsjedavajući Upravnog odbora Promomed, Petar Beli.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se