-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Rusija: Građani podržali ustavne promjene koje Putinu omogućavaju još dva mandata

MOSKVA — 

Većina građana Rusije podržala je na referendumu usvajanje ustavnih amandmana koji, između ostalog, aktuelnom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu omogućavaju da na toj funkciji provede još dva mandata – i na vlasti, ukoliko bi bio reizabran, ostane do 2036. godine.

Centralna izborna komisija saopštila je, na osnovu prebrojanih listića, da je 74 odsto građana podržalo ustavne promene – dok je protiv glasalo manje od 25 procenata.

Glasanje je trajalo od 25. juna – a nadležni su objasnilili da je odluka o jednonedeljnom glasanju doneta kao mera predostrožnosti zbog globalne pandemije koronavirusa.

Zvanični Kremlj saopštio je da je usvajanje ustavnih promena neophodno kako bi se očuvali stabilnost i bezbednost države – dok kritičari ističu da šezdeset sedmogodišnji Vladimir Putin traži način da za sebe obezbedi doživotnu vlast.

„Ne izjašnjavamo se samo o amandmanima”, poručio je Putin u utorak tokom televizijskog obraćanja tokom kog je od građana zatražio da podrže ustavne promene.

“Glasamo za državu u kojoj želimo da živimo. Za državu koju želimo da sačuvamo za našu decu i unuke”, rekao je Putin.

Glasačima je data mogućnost da podrže ili odbace predložene amandmane.

Ruski predsednik je prvi put govorio o predloženim amandmanima tokom javnog obraćanja u januaru. Svega pet dana kasnije dokumenti su predstavljeni zakonodavnoj vlasti – nakon što ih je razmatrala hitro formirana radna grupa.

Više od 200 amandana usvojena su 11. marta u oba doma ruskog Parlamenta.

Osim što predsedniku Rusije daju mogućnost dodatnih reizbora – proširuju se i nadležnosti Parlamenta prilikom formiranja Vlade – i vrši se raspodela vlasti među više vladinih struktura.

Takođe, predložene izmene obezbeđuju da matični ruski zakoni budu pretpostavljeni međunarodnom pravu, zabranjuju istopolne brakove, veru u boga označavaju centralnom nacionalnom vrednošću, ruski definišu jezikom kojim se koristi državotvorni etnicitet – takođe propisuju da je nemoguće otuđivati delove teritorije Ruske Federacije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se