13.1 C
Zvornik
25. април 2024.

Radovi kod mosta “Bratoljub” teku planiranom dinamikom: Prelaz završavaju i prije isteka roka

BANjALUKA, SARAJEVO – Izgradnja novog graničnog prelaza kod mosta “Bratoljub”, koji već spaja BiH i Srbiju, odvija se bez problema, tako da je moguće da svi radovi budu okončani i prije ugovorenog roka.

Nakon što su početkom godine otklonjene finansijske prepreke, a gradnja prelaza povjerena zvorničkoj firmi “Enikon-gradnja”, radovi su počeli polovinom marta. Novi pomak ka konačnoj realizaciji važnog projekta za bratunačku regiju napravljen je u utorak kada su ministri u Sarajevu dali zeleno svjetlo predloženom sporazumu između Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji i uspostavljanju novog zajedničkog graničnog prelaza na lokaciji Bratunac – Ljubovija, sa izvještajem o pregovorima.

Izgradnjom ovog prelaza sa pristupnom saobraćajnicom na teritoriji BiH se, kako je potvrđeno “Glasu Srpske”, nastavlja dobra saradnja BiH i Srbije, nakon što je dogovoren projekat izgradnje mosta preko Drine na lokaciji Bratunac – Ljubovija.

Ovaj granični prelaz biće zajednički carinski terminal za BiH i Srbiju i prvi takve vrste u regionu. Firma “Enikon-gradnja” Bratunac je nosilac konzorcijuma više firmi koje će izvoditi radove, a, prema ugovoru, treba da budu završeni za 350 dana. Vrijednost radova je oko 14 miliona KM, a investitor je Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Direktor “Enikon-gradnje” Miroslav Lazarević istakao je za “Glas Srpske” da radovi na terenu idu planiranom dinamikom, te da do problema nije dovela ni pandemija virusa korona.

– Rok za završetak radova je mart iduće godine i do tada će definitivno projekat biti završen. Nemamo problema u radu. Sva potrebna oprema je ranije, prije pandemije, bila naručena. Rok za završetak radova neće biti probijen, moguće je i da ranije završimo posao, ali ne bih sada da obećavam – rekao je Lazarević.

U dokumentu koji je usvojen u utorak na sjednici Savjeta ministara BiH navedeni su epilozi ranijih sastanaka koji su održani sa kolegama iz Srbije. Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u proceduru. Za potpisnika u ime BiH je predložen ministar komunikacija i transporta. Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja prelaza još nije u funkciji.

Srbija je završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, a Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nadstrešnicom površine 2.000 kvadratnih metara treba da izgradi BiH.

Velika očekivanja

Načelnik Bratunca Nedeljko Mlađenović veoma često ističe da novi most i granični prelaz imaju ogroman značaj za privredu i stanovništvo, te razvoj Bratunca i Ljubovije, ali i šire regije. Kada sve bude stavljeno u funkciju, biće, kako naglašava, znatno skraćeni transportni pravci za prevoz ljudi i robe, smanjeni troškovi i ubrzan promet robe, čemu će doprinijeti i zajednički terminal na kojem će istovremeno raditi carinici iz BiH i Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se