10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Prodaja odeće pala je za 80 odsto, a vrata zatvara i sve više modnih kuća

Dok bi inače butici u ovo doba godine bili prepuni letnje garderobe i kupaca koji se spremaju za odmore, situacija je usled korona-krize potpuno drugačija. Prodaja odeće širom sveta praktično je desetkovana, pa su se mnogi poznati brendovi našli pred bankrotom i primorani da dele otkaze.
Sve više velikih modnih lanaca suočava se sa padom prodaje i do 80 odsto, te stoga zatvaraju poslovnice i prodavnice. Tako su i pojedini poznati kreatori rešili da poklanjaju skupocena odela, dok su neki sve stavili na rasprodaju, nadajući se da će na taj način privući kupce. 

Kako je korona najviše uticala na ograničenje kretanja, poznavaoci tržišta praktično su saglasni – „niko ne želi da kupuje odeću u kojoj će sedeti kod kuće“. Jasno je da je prodaja stala za vreme karantina u mnogim državama, ali je činjenica da ni nakon otvaranja privreda ljudi nisu pohrlili u butike. Mnogi su se odlučili na štednju, a mnogi i iz straha od zaraze ne ulaze u zatvoreni prostor.

„Industrija odeće i obuće će se najduže i najsporije oporavljati. Iako je u maju došlo do rasta prodaje odeće, taj nivo prodaje nalazi tek na nekih 60 odsto prošlogodišnjeg nivoa“, kaže za „Blic Biznis“ Ekonomista Miroslav Zdravković.

Kako dodaje, imajući u vidu da se zaraza u svetu ponovo širi, logično je očekivati da će nivo prodaje ostati niži.

„Ono što se desilo sa zatvaranjem privreda jeste da je pao promet za 80 do 90 odsto i sada je oporavak na nivou od 60 do 65 odsto. Ako velike kompanije recimo plaćaju fiksne rente na prostor i nekretnine, jer u većini slučajeva nisu vlasnici, a pritom je promet potpuno pao, logično je razmišljanje o zatvaranju“, objašnjava Zdravković.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da veće kompanije jednostavno sada rade optimizaciju ili menjaju strategije.

„Menjaju se trendovi, deo proizvođača prelazi na onlajn prodaju. Kriza ih je možda malo ‘pogurala’ da krešu troškove jer su prihodi i prodaja definitivno pali, tako da je to jedan način za preživljavanje. Ipak, sumnjam da će biti masovnih bankrotstava. Verovatno će neki propasti, ali većina neće“, ocenjuje naš sagovornik.

Vodeća internet stranica za oblast mode „Business of Fashion“, je u svom izveštaju o uticaju epidemije virusa korona na modu iznela dva osnovna razoga za lošu situaciju.

„Ovo je industrija koja i dalje gotovo u potpunosti zavisi od fizičke prodaje. Više od 80 odsto transakcija u modnoj industriji i dalje se odvija u fizičkim prodavnicama. Uz sve to, mnoge potrošače u ovom trenutku prosto ne zanima kupovina odeće. Veliki je naglasak na kupovini osnovnih potrepština za preživljavanje tokom izolacije i mislim da su svi prirodno usredsređeni samo na to. I tako, u tom kontekstu, moda je nešto o čemu se razmišlja tek naknadno ili se ne razmišlja uopšte“, istakao je osnivač stranice, Imran Ahmed.


POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se