9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Poslove iz kancelarije preselili na onlajn platforme

BANjALUKA – Da bi opstala u jeku epidemije virusa korona, domaća preduzeća morala su se veoma brzo prilagoditi i dogovaranje poslova iz kancelarija i sa sajmova preseliti na onlajn platforme, čime su se za korak približili digitalnoj transformaciji, koja je neminovna.

Rekao je to za “Glas Srpske” direktor Privredne komore RS Pero Ćorić, naglasivši da je domaća privreda izuzetno brzo s konvencionalnog načina komuniciranja prešla na savremeni vid sklapanja poslova.

– Brzina je svakako jedna od prednosti onlajn komunikacije. Digitalna transformacija u industriji je neminovna i za sve što slijedi uveliko se pripremamo. Po ugledu na Privrednu komoru Srbije, prije mjesec smo osnovali Centar za digitalnu transformaciju. Savremene tehnologije će morati mnogo brže biti primijenjene u našim preduzećima nego što se to ranije moglo i pretpostaviti – istakao je Ćorić.

Dodao je da uvođenje digitalnih tehnologija podiže konkurentnost domaćih preduzeća.

– Možda će doći do smanjenja broja ljudi u određenim segmentima, ali će sigurno sve biti daleko ekspeditivnije. Ovo je šansa za nove generacije koje dobro barataju digitalnim tehnologijama. Industrija 4.0 je pred nama, a virus korona će nas natjerati da prelomimo u svojim glavama i ako je išta dobro u pandemiji, onda je to prihvatanje savremene tehnologije kao bržeg i efikasnijeg načina poslovanja – naglasio je Ćorić.

Govoreći o spremnosti domaćih preduzeća na novi način poslovanja, Ćorić kaže da u idućih nekoliko dana planiraju u deset privrednih društava dovesti konsultante iz Srbije koji će analizirati koliko su te firme do sada uspjele da se transformišu u digitalnom smislu.

– Analiza će obuhvatiti pet privrednih društava iz metalskog sektora i pet iz drvoprerađivačke industrije – rekao je Ćorić i dodao da među firmama koje su napravile veliki iskorak prednjače “Grossist” iz Prijedora, te “Mreža-Network” iz Dervente.

Direktor prijedorskog preduzeća “Grossist” iz sektora drvoprerade Ratko Macanović kaže za “Glas Srpske” da nastoje sačuvati tržište i pronaći kupca za svih 200 proizvoda iz svog asortimana.

– Teško je sve to raditi onlajn, ali nastojimo ići u korak s vremenom. Mora se ići naprijed, iako je sve neizvjesno. Radimo na kupovini CNC mašina i modernizaciji svakog segmenta proizvodnje – rekao je Macanović.

Direktor firme “Mreža-Network”, koja se bavi proizvodnjom kablova i  kablovskom tehnologijom za auto-industriju, Zoran Tošić kaže da je njihov rad svih 15 godina bio podređen savremenim tehnologijama.

– Imamo automatsko praćenje proizvodnje, automatsko izdavanje radnih naloga, uvodimo najsavremenije metode proizvodnje i u sve to investirali smo mnogo. Spremali smo se za revoluciju 4.0 ne sluteći da će korona sve to ubrzati – rekao je Tošić, naglasivši da je pandemija smanjila obim proizvodnje za oko 40 procenata u toj kompaniji.

Poslovni susreti

S ciljem povezivanja preduzeća iz BiH i dijaspore Intera Tehnološki park iz Mostara, uz suorganizaciju Spoljnotrgovinske komore BiH, organizuje od 28. do 30. jula onlajn konferenciju i poslovne susrete “CONNECTO 2020”. Povezivanjem preduzeća otvara se mogućnost izvoza proizvoda na nova tržišta, sklapanje novih dobro plaćenih poslova, kreiranje novih proizvoda i iskorišćavanje potencijala BiH. Učešće na konferenciji je besplatno, a prijavilo oko 90 učesnika.  

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se