8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Pogoršana epidemiološka situacija u Bijeljini, obolijevaju i mlađi

U Bijeljini su trenutno virusom korona zaražena 183 lica, 23 pacijenta u kovid bolnici imaju upalu pluća, a tri lica su u teškom stanju i priključena na respirator ili invazivnu mehaničku potporu, saopšteno je na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije.

Komandant Štaba Mićo Mićić istakao je da će pripadnici Komunalne policije i Policijske uprave Bijeljina posebno kontrolisati lica koja ne poštuju rješenja o izolaciji, nego se kreću u javnosti i tako ugrožavaju druge ljude.

-Pojedinci se ponašaju neodgovorno i zato je na sjednici Štaba razmatrana mogućnost ponovnog uvođenja karantina za osobe koje su pozitivne na virus korona. Pozivamo sve građane kojima je određena izolacija od 14 dana da se pridržavaju ove mjere i da ne ugrožavaju tuđe živote. Jedan od zaključaka je da se uradi analiza iz kojih mjesta dolaze zaražena lica, kako bi bila utvrđena žarišta, a posebno upozoravamo mlade da se paze i poštuju mjere, jer je sve veći broj njihovih vršnjaka u bolnici – rekao je Mićić.

On je upozorio da će ugostiteljski objekti koji budu prekršili propisane mjere zaštite više od dva puta, biti zatvoreni.

-Takvi lokali biće zatvoreni na 15 dana u skladu sa zakonom. Osim toga, ostaje na snazi zabrana izvođenja muzike uživo. Komunalna policija ima dovoljno ljudstva, možemo i povećati broj, ali najvažnije je da građani shvate da su oni ti koji mogu da pobijede virus, uz striktno poštovanje mjera – dodao je Mićić.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ Zlatko Maksimović naveo je da je situacija u ovoj ustanovi izuzetno teška i da je 70 odsto kapaciteta kovid bolnice popunjeno.

-Svaki dan je sve teže. Većina pacijenata koja ima upalu pluća ima težu klinički sliku. Preminuo je pacijent srednje životne dobi. Sedamnaest pacijenata je na standardnoj kiseoničkoj potpori, a ukupno je 27 lica na liječenju. Na sjednici Štaba pokrenuli smo pitanje proširenja kapaciteta kovid bolnice i nadam se da ćemo ubrzo početi da rješavamo novonastale problem – rekao je Maksimović.

Infektolog u Bolnici „Sveti Vračevi“ Aleksandra Radojčić zamolila je građane da ozbiljno shvate situaciju u vezi s virusom korona jer je virus očigledno mutirao i izaziva mnogo težu kliničku sliku nego tokom početka godine.

-U martu, aprilu i maju virus je delovao blaže nego sada. Danas, nažalost, u roku od jednog dana možete da dobijete obostranu upalu pluća, za tri dana da se nađete u bolnici, a već sutradan da vam se lekari bore za život. Zato pozivam sve da shvate virus ozbiljno i da sprovode mere lične zaštite. U suprotnom, nećemo moći da pomognemo svima koji budu u teškom stanju – upozorila je Radojčićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se