12 C
Zvornik
20. април 2024.

Peter Egner, zločinac sa Sajmišta, otkriven u Americi

BIJELJINA – U američkom gradu Sijetlu na današnji dan 2008. godine pronađen je odbjegli nacista, osamdesetšestogodišnji Peter Egner, koji je učestvovao u ubijanju Jevreja, Srba i Roma na beogradskom Sajmištu i Avali.

Federalni lovci na naciste podnijeli su zahtjev za ukidanje državljanstva Egneru, navodeći da je bio član nacističkog odreda smrti odgovornog za ubistvo više od 17.000 Jevreja u Srbiji tokom njemačke okupacije.

Kancelarija za specijalne istrage američkog Sekretarijata za pravosuđe, nadležna za hvatanje ratnih zločinaca na američkom tlu, podnijela je tužbu protiv Egnera okružnom sudu u Sijetlu.

Egner je bio čuvar i prevodilac u tajnoj policiji u Beogradu od 1941. do 1943. godine, kada je ranjen. U tom periodu, njegova jedinica je učestvovala u hapšenju i sistematskom ubijanju desetina hiljada Jevreja, Roma i drugih političih disidenata u Srbiji.

Egner je bio porijeklom Nijemac, rođen u Jugoslaviji, a došao je u SAD 1960. godine.

On je krajem 1941. godine, kao pripadnik Gestapoa u Beogradu, učestvovao u odvođenju ljudi u koncentracione logore sa namjerom da se uništi nacionalna grupa Jevreja.

Kao nacistički stražar okrivljen je da je od kraja 1941. do sredine 1942. godine obezbjeđivao odvođenje više grupa Jevreja u logor Staro sajmište u Beogradu.

Američko ministarstvo pravde je, pozivajući se na nacističke dokumente, saopštilo da je 1941. godine Egnerova jedinica ubila 11.164 osobe, većinom jevrejske muškarce iz Srbije, zatim ljude osumnjičene da su komunisti i Rome.

Ta jedinica je, prema saznanjima američkog Ministarstva pravde, 1942. godine ubila 6.280 jevrejskih žena i djece. Oni su ubijeni ugljen-monoksidom tokom prevoženja u „dušegupki“, specijalnom kamionu koji su nacisti koristili za gušenje ljudi.

Nekadašnji nacista mirno je živio u mjestu Belvi, u državi Vašington, a svojim prijateljima je pričao da je u Drugom svjetskom ratu bio regrut u njemačkoj armiji.

Do suđenja nikada nije došlo, mada je Srbija izdala međunarodni nalog za njegovo hapšenje i izručenje iz SAD.

Nacista Egner umro je 2011. u 89. godini.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se