9.3 C
Zvornik
24. април 2024.

Nezapamćen napad na Tviter: Hakovani nalozi Gejtsa, Maska, Bezosa, Obame

Brojni Tviter nalozi poznatih ličnosti i kompanija sinoć su hakovani u nezapamćenom napadu na popularnu platformu!

Zvanični nalozi milijardera Bila Gejtsa, Ilona Maska i Džefa Bezosa, predsjedničkog kandidata demokrata Džoa Bajdena, kao i kompanija Epl i Uber,  su hakovani, a na njima su objavljene poruke kojima se traže donacije u bitkoinima.

Mnoge od tih poruka su ubrzo obrisane, prenosi Rojters.

Tviter je saopštio putem i-mejla da ispituje šta se dogodilo i najavio da će uskoro objaviti saopštenje.

CNN navodi da su se slične poruke kojima se traže donacije preko bitkoina pojavile i na nalozima Kanje Vesta i Majka Blumberga.

„Svi me pitaju da nešto vratim i sada je vrijeme“, navodi se na Tviteru Gejtsa i obećava da će udvostručiti plaćanja na adresu bitkoina u narednih 30 minuta.

gejts tvit

I pored brze reakcije stručnih timova Tvitera, procijenjuje se da je hakeri sinoćnim napadom “zaradili” oko 100.000 dolaram u vrijednosti pomenute kriptovalute.

Zaključali profile

U naporu da suzbije širenje lažnih poruka, Tviter je blokirao hakovane profile dok ne riješi situaciju.

“Svjesni smo incidenta i radimo na njegovom riješavanju”, saopštio je sinoć predstavnik kompanije. “Za sada nije moguće tvitovati sa blokiranih stranica, niti mijenjati njihove šifre”.

Vjeruje se da su hakeri prvo udarili na pojedine zaposlene Tvitera koju imaju pristup društvenoj platformi.

Prvi čovjek kompanije, Džek Dorsi, oglasio se kratkom porukom: “Težak dan. Žao nam je što se ovo dogodilo. Podijelićemo sva saznanja čim sagledamo čitav slučaj”.

https://twitter.com/jack/status/1283571658339397632?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1283571658339397632%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.atvbl.com%2Fmagazin%2Fit%2Fnezapamcen-napad-na-tviter-hakovani-nalozi-gejtsa-maska-bezosa-obame-16-7-2020

Lažno obećanje

Sistem sinoćne prevare je vrlo jednostavan i ne pojavljuje se prvi put na društvenim mrežama.

bezos tvit

Primjera radi, na stranici Baraka Obame, koju prati 120 miliona ljudi, osvanuo je tvit u kojem “raspoloženi” bivši predsjednik Amerike poziva ljude, u jeku COVID-19 pandemije, da uplate određenu vrijednost Bitcoina koju će im on duplirati!

barak tvit

Nezabilježen napad

Iako se i ranije dešavalo da profili na Tviteru budu hakovani i zloupotrebljeni, sinoćni napad je nezabilježen u istoriji ove kompanije.

Većina korisnika upoznata je sa ovom vrstom prevare, međutim bilo je i onih koji su brže-bolje uplatili Bitcoine na postavljenu adresu, čime su obezbijedili veliku “zaradu” hakerima, prenosi Daily Mail.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević naveo je na svom nalogu na ovoj platformi da je ovo „nevjerovatna i za sada neidentifikovani bezbjednosni propust“.

Ministar je sugerisao da ukoliko koristite identičnu lozinku za Tviter i druge naloge bilo koje vrste, sad je vrijeme za promjenu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se