8.1 C
Zvornik
19. март 2024.

Neprevaziđeni Vasilij Zajcev

VAŠINGTON – Legendarni sovjetski snajperista iz Drugog svjetskog rata Vasilij Zajcev /1915-1991/ spada među najbolje strijelce u istoriji – procjenjuje američki vojni časopis „Mi smo moćni“.

Jedno je biti uspješan snajperista u miru, a nešto sasvim drugo kada se nalaziš u „areni smrti“, kakva je bio Drugi svjetski rat tokom opsade Staljingrada, obrazlaže časopis.

ZA 37 DANA UBIO 225 NJEMAČKIH VOJNIKA

Vasilije Grigorjevič Zajcev rodio se u selu Jelenika u Orenburškoj guberniji u porodici lovca u tajgi. Od ranog djetinjstva Zajcev je učio da precizno puca.

Tokom Staljingradske bitke, samo u periodu od 10. novembra do 17. decembra 1942. godine mlađi poručnik Zajcev, snajperista 1047. streljačkog puka 284. streljačke divizije 62. armije Staljingradskog fronta, likvidirao je 225 protivničkih vojnika.

Zajcev je direktno na prvoj liniji obrane snajperskoj vještini učio saborce. Tokom dva mjeseca obučio je 28 snajperista.

LUTKA KAO MAMAC

Kako navode vojni istoričari, Zajcev je posjedovao sve vrline koje krase dobrog snajperistu – oštar vid, istančan sluh, uzdržanost, hladnokrvnost, izdržljivost i vojničku spretnost.

Loveći njemačke snajperiste često je koristio lutku obučenu u sovjetsku uniformu. Neprijatelj je nasjedao, otvarao vatru i otkrivao svoj položaj.

Pritom je Zajcev uspio da odabere najbolje položaje, da se maskira i sakrije od nacista tamo gdje nikada ne bi mogli ni pretpostaviti.

Sam Zajcev smatrao je ključnom snajperskom vještinom razmišljanje van kalupa i umijeće improvizacije.

TVORAC TAKTIKE „GRUPNOG LOVA“

Zajcev je u vojnu taktiku uveo princip „grupnog lova“, kada jednu borbenu zonu pokrivaju sa raznih strana tri snajperska para, sa strijelcem i promatračem u svakom. Pokazalo se da su takve grupe vrlo efikasne.

Puška kojom se Vasilij služio bila je standardna vojnička puška „Mosin-Nagant M-91/30“, kalibra 7,62 milimetara sa optičkim nišanom.

U to vrijeme to je bio „PU“ nišan sa uvećanjem x3,5, koji je kasnije zamjenjen sa nišanom „PE“ uvećanja x4.

Ova puška se smatra najefikasnijom i najmasovnije korištenom puškom Drugog svjetskog rata, a ostala je u upotrebi na mnogim bojnim poljima i dugo nakon rata.

OBRAČUN SA NAJBOLJIM NJEMAČKIM SNAJPERISTOM

Prema Entoniju Bevoru, autoru knjige „Staljingrad”, neki sovjetski izvori tvrdili su da su Nijemci tokom bitke za Staljingrad doveli komandanta snajperske škole majora Hajnca Torvalda kako bi likvidirao Zajceva.

Poslije nekoliko dana potrage, Zajcev je opazio svog protivnika skrivenog iza parčeta izgužvanog lima i ubio ga.

Ovaj navodni dvoboj dvojice čuvenih snajperista prikazan je u holivudskom Filmu „Neprijatelj pred vratima“.

Zajcev je učestvovao u borbama sve do januara 1943. god. kada je doživio povredu očiju.

LJekari su mu uspješnom operacijom otklonili posljedice povrede tako da se Zajcev po oporavku ponovo pridružio svojoj jedinici.

NEMA MJESTA ZA NAS IZA VOLGE

Kraj rata dočekao je na rijeci Dnjestar u činu kapetana. Poslije rata, Zajcev je bio direktor fabrike u Kijevu

Na osnovu ukaza Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR od 22. februara 1943. godine Zajcev je dobio zvanje Heroja Sovjetskog Saveza.

Za počasnog građanina grada heroja Volgograda proglašen je 1980. godine.

Snajperska puška Vasilija Zajceva čuva se u Muzeju odbrane u Volgogradu, prenosi „Ruska riječ“.

Zajvec je umro 15. decembra 1991. u 76. godini. Iako je njegova lična želja bila da bude sahranjen u memorijalnom kompleksu na Mamajev Kurganu u Volgogradu, prvobitno je sahranjen na Vojnom spomen groblju u Kijevu.

Godine 2005. povodom 60 godina od Pobjede nad fašizmom, supruga Vasilija Zajceva, Zinaida, obratila se rukovodstvu grada Volgograda s molbom da usliše posljednju želju njenog supruga i njegove posmrtne ostatke prebace na Mamajev Kurgan.

Ova molba je ispunjena i 31. januara 2006. godine posmrtni ostaci Vasilija Zajceva su prenijeti i sa najvišim vojnim počastima sahranjeni u memorijalnom kompleksu na Mamajevom Kurganu.

NJegov kovčeg smješten je odmah pored spomenika, gdje je napisan njegov poznati citat: „Nema mjesta za nas iza Volge“, /odnosno – nema povlačenja/.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se