9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Na Petrovdan parastos nastradalim Srbima na Zalazju

SREBRENICA – Parastosom, prisluživanjem svijeća za pokoj duša nastradalih i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje u nedjelju, 12. jula, uz poštovanje epidemioloških mjera, biće obilježeno 28 godina od stradanja 69 srpskih civila i vojnika na Petrovdan 1992. godine u srebreničkim selima Sase i Zalazje i bratunačkim Biljača i Zagoni.

Osim 69 poginulih, tog tragičnog Petrovdana nestala su 22 Srbina, od kojih je sedam bilo živih. Od 22 nestala, 10 je slučajno pronađeno i ekshumirano 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka.

Posmrtni ostaci stradalih su poslije više od godinu identifikovani i sahranjeni na Petrovdan 2012. godine, dok je dvoje ekshumirano, identifikovano i sahranjeno ranije.

Deset nestalih još nije pronađeno i njima se gubi trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Nakon svete liturgije u crkvi Pokrova presvete Bogorodice u Srebrenici, članovi porodica poginulih, rodbina, komšije, saborci i zainteresovane delegacije posjetiće mjesta stradanja, položiti cvijeće kod spomen-obilježja i prislužiti svijeće za pokoj duša nastradalih.

Kod spomenika i kosturnice na Zalazju biće služen parastos za Srbe ubijene na Petrovdan 1992. godine, kao i za sve ostale srpske vojnike i civile iz ove opštine poginule u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i žrtvama ovog sela koje su ubile ustaše drugi dan Trojčindana 1943. godine.

Time će biti završen program tradicionalne memorijalne duhovno-humanitarne i kulturno-sportske manifestacije „Petrovdanski dani“, koja se organizuje u znak sjećanja na poginule Srbe.

Predstavnici Boračke i Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila danas će posjetiti po nekoliko siromašnijih porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, uručiti im skromne poklone i sagledati njihove potrebe i mogućnosti da im se pomogne.

Sutra će u Crkvi pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici biti večernje bogosluženje i uslijediće veče duhovne muzike u porti hrama, a nakon toga biće priređeno tradicionalno paljenje petrovdanskih lila.

Rukovodstvo srebreničke opštine proglasilo je neradnim dane održavanja komemorativnih skupova i godišnjica stradanja bošnjačkog naroda 11. jula i srpskog stradanja 12. jula, u lokalnim ustanovama i preduzećima.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve što su stigle.

Tog dana u borbi „prsa u prsa“ ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena.

Za ove, kao i za mnoge druge zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Parastos na Zalazju zakazan je za 12.30 časova.

Za razliku od prethodnih godina, kada su upućivani pozivi za masovno obilježavanje srpskog petrovdanskog stradanja, ove godine zbog složene epidemiološke situacije upućen je poziv porodicama da u isto vrijeme ne posjećuju groblja, da koriste zaštitu i održavaju distancu da ne bi dolazilo do kontakata i eventualnog širenja virusa korona.

Organizator ovog obilježavanja je Odbor za obilježavanje srpskog stradanja Srebrenice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se